Politikk

KrF-topp mener Sp og Frp har startet et kappløp mot bunnen i klimapolitikken

Senterpartiet og Fremskrittspartiet konkurrerer om å være minst mulig klimavennlig, mener Erik Lunde, sentralstyremedlem i KrF og leder av programkomiteen.

– Dessverre ser det ut som at Sp og Frp har startet et slags kappløp mot bunnen i klima- og miljøpolitikken. Det tror jeg vil styrke regjeringspartiene. Den regjeringen vi har, vil framstå med en tydeligere klimaprofil, sier Lunde til NTB.

Han mener de to partiene konkurrerer på om å være best på å kutte i klima- og miljøavgifter, spesielt på drivstoff.

– Dette er to partier som ikke kommer til å bidra til å skjerpe klimapolitikken, mener Lunde.

Han sitter i sentralstyret og leder arbeidet med å meisle ut et nytt KrF-program før valget neste år. Da han inviterte partiet til å komme med innspill på landskonferansen i helgen, pekte han spesielt på klima som et tema de må jobbe med.

LES OGSÅ: Knut Arild Hareide har ansvar for en av de store utslippssynderne. Men samferdselsministeren vil ikke forplikte seg til konkrete klimatiltak ennå.

Grått

Nå tar han et oppgjør ikke bare med KrFs nylig fraskilte regjeringspartner Fremskrittspartiet, men også de to partiene han høsten 2018 mente KrF burde gå i allianse med: Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

– Jeg tror det er lettere å få gehør for KrFs klimapolitikk i den regjeringen vi sitter i nå, enn om vi hadde sittet sammen med Sp og Ap. Dem opplever jeg som veldig grå i klima- og miljøpolitikken, sier han.

Lunde støttet tidligere partileder Knut Arild Hareide i det interne retningsvalget høsten 2018. Hareide mente at KrF sto Sp nært i både saker og verdier, og anbefalte KrF å søke samarbeid med dem og Ap.

Den røde siden tapte veivalget, men det hindret ikke Lunde i å bli med partileder Kjell Ingolf Ropstad da det ble forhandlet fram en regjeringsplattform med Høyre, Frp og Venstre. Nå har Frp hoppet av.

Venstres miljøprofil er veletablert, men Lunde mener han ser en positiv bevegelse i grønn retning også i Høyre. Han gleder seg over at fylkeslaget i Oslo nylig gikk inn for å verne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljevirksomhet.

Klimabistand

Ifølge Lunde er det ikke så stor forskjell på KrFs og Venstres miljøpolitikk, men han trekker fram at KrF er spesielt opptatt av å bruke bistandsmidler til klimatiltak i sør og bidra til å bygge opp fornybar energi i utviklingsland.

Lunde vedgår samtidig at det ikke nødvendigvis vil være klimapolitikken som trekker nye velgere til KrF neste år, men tilføyer:

– Jeg tror ikke et kristendemokratisk parti vinner velgere i 2021 uten å levere godt på klima og miljø. Mange ser på dette som et av vår tids store verdispørsmål, sier han.

LES OGSÅ: Fenomenet Ebba Busch Thor ber Ropstad bli rebell – går selv ut mot «radikalfeminismen»

– Deler verdier med MDG

I høst valgte partileder Ropstad å yppe til strid med miljøbevegelsen, som han hevdet går til angrep på det kristne menneskesynet. Det fikk ikke minst Miljøpartiet De Grønne til å steile.

Lunde mener på sin side KrF og MDG deler noen verdier som kan gi grunnlag for samarbeid.

– Begge partiene har et grunnleggende syn om at det ikke er økt vekst eller levestandard som er den fremste drivkraften, sier han, og viser til at begge går inn for kortere arbeidstid.

MDG er dessuten det eneste partiet som deler KrFs begeistring for kontantstøtten, påpeker Lunde.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk