Politikk

Hareide: Har kjent på «positivt press» om å bidra til samling i KrF

Det ville vært rart å si nei til å sitte i regjeringen som var KrFs førstevalg i 2017, mener Knut Arild Hareide. Han sier han har kjent på «positivt press» til bidra til samling i KrF.

– Jeg er svært motivert for jobben, sa Knut Arild Hareide da han møtte pressen fredag ettermiddag.

Samme formiddag ble årets mest overraskende politiske «comeback» fullbyrdet. Da kom den tidligere KrF-lederen vandrende ut på Slottsplassen som samferdselsminister i Erna Solbergs (H) regjering.

– Jeg vet at noen av dere er skuffet. Dette har ikke vært en enkel beslutning, skrev Hareide i et åpenhjertig innlegg på Facebook kort tid etterpå.

Hareide: – Nå går jeg videre

Et kobbel av pressefolk fulgte med da Hareide mottok nøklene til sitt nye kontor fra forgjengeren Jon Georg Dale senere på ettermiddagen. Dale forsvinner ut av regjeringen sammen med resten av Fremskrittspartiets lag.

Hareide blir del av regjeringen til statsministeren han forsøkte å felle. Han skal styre med utgangspunkt i regjeringsplattformen han stemte mot. Det skjer kun ett år etter at KrF formelt satt punktum for den opprivende retningsstriden som Hareide utløste høsten 2018.

– Hvorfor kom du til at du kan være statsråd i regjeringen gitt den forhistorien?

– Jeg stemte mot Granavollen, fordi jeg ved stortingsvalget i 2017 garanterte at vi ikke skulle gå i regjering med Frp. I tillegg opplevde jeg at noe av grunnlaget for valget vi tok på det ekstraordinære landsmøtet i 2018 ikke var oppfylt i regjeringserklæringen. Men når vi nå får denne regjeringen, så er begge de tingene ryddet av veien, sier Hareide til Vårt Land.

Hva var grunnlaget som ikke var oppfylt i Granavollen?

– Ord som historisk mulighet ble blant annet brukt. Men nå går jeg videre. Det ville være veldig spesielt hvis jeg ikke kunne gå inn i den regjeringen jeg pekte på som KrFs førstevalg i 2017, svarer Hareide.

Har kjent på «positivt press»

«Jeg har ikke savnet meg selv», sa den tidligere partilederen til Vårt Land i september i fjor.

31. oktober meldte Vårt Land at Hareide ikke tar gjenvalg til Stortinget og er på vei ut av politikken. Bare tre måneder senere takket han ja til posten som samferdselsminister.

Etter nøkkeloverleveringen i går ettermiddag meldte Aftenposten at profiler i Hareides innerste krets under retningsstriden hadde advart ham mot å takke ja til statsrådposten. Blant dem som advarte var Hareides politiske rådgiver som partileder, Emil André Erstad, og sentralstyremedlem Hilde Ekeberg.

Overfor Vårt Land sier Hareide at han som samferdselsminister ønsker å «vise til hele KrF at vi ønsker alle med videre» for å få et «sterkt KrF som kan løfte viktige verdispørsmål».

– Har du følt press om å trå til for å samle partiet?

– Jeg har kjent på et positivt press, svarer Hariede.

Svarer skuffet Inge Takle Mæstad

Den tidligere partilederen sier han har fått støtteerklæringer fra «veldig mange» som støttet ham i retningsstriden, men også fra partifeller som var uenig.

– Så vil noen på begge sider være uenig i valget mitt. Jeg håper de vil se gjennom arbeidet jeg leverer at dette var riktig for KrF og meg, sier han.

«Røde» KrF-ere er splittet i synet på Hareides retur, meldte Vårt Land i torsdag. Tidligere leder i Nye Stavanger KrF, nå utmeldte Inge Takle Mæstad, hevdet Hareide bryter med visjonen sin høsten 2018 ved å gå inn i en regjering som «vil være avhengig av et populistisk og troløst parti på ytre høyrefløy».

Er du enig?

– Nå får vi en situasjon som er akkurat den samme som i Kjell Magne Bondeviks andre regjering, som jeg selv var statsråd i. Også denne regjeringen får sitte på grunn av Frps stortingsrepresentanter. Ja, det finnes ulike vurderinger om det. Det er jeg helt åpen på. Men det store flertallet av argumentene jeg har veid sier at dette er riktig, svarer Hareide.

Dette vil Hareide og KrF prioritere

Hva blir så de viktigste prioriteringene når KrF og Hareide overtar det tunge samferdselsdepartementet fra Frp?

– Klima, trafikksikkerhet og god infrastruktur i hele landet. Gjenkjennelig KrF-politkk, svarer Hareide.

Da han møtte pressen understreket han at samferdsel er en av sektorene som må ta de største kuttene fremover.

NYE STATSRÅDER I ERNA SOLBERGS REGJERING:

• Berit Aalborg: «Hvis Hareides verdiprofil blir total usynlig, er det ikke sikkert han makter å trekke folk tilbake til partiet»

Dette er Norges nye regjering

«Blå» jubel etter Hareide-retur: – Det blir mottatt utrolig godt her

KrF-nestleder inn hos Hareide – blir «super-statssekretær»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk