SIV JENSEN:

Frp inn i tøff opposisjon etter oppbruddet

Frp lar seg ikke binde av noen avtaler og varsler tøffe markeringer etter at partiet nå leverer inn nøklene til regjeringskontorene.

– Jeg er ikke naiv i det hele tatt. Frp vil kunne fremme andre krav nå. Hvis ikke ville de ikke gått ut av regjeringen, sa Erna Solberg til Vårt Land rett etter at Frps oppbrudd fra regjeringen var et faktum.

Statsministeren vil styre videre med de to gjenværende partnerne, KrF og Venstre. Men tiden fremover blir tøff for de tre partene.

Regjeringen er nå i mindretall. Når Frps statsråder ganske snart forlater sine poster, må nye fra Høyre, Venstre og KrF inn. Frp ga ganske raskt et forhåndsvarsel om at det kan bli harde tak for den ombygde regjeringen i å finne flertall for politikken.

– Ingen skal være et sekund i tvil om at Frp nå vil være tydelige fremover, sa Frp-leder Siv Jensen etter at bruddet ble kjent like etter klokken 13.30 i går.

– Vi vil ha tett dialog med statsministeren fremover. Men partiprogrammet vårt vil være førende. Granavolden-plattformen ser vi oss ikke lenger bundet av, poengterte hun.

VÅRT LAND MENER: Det er mulig dette vil føre til at Frp får større oppslutning fram mot valget. Det får så være.

Oslo 20200120. 
Nestleder Sylvi Listhaug, Frp-leder Siv Jensen, nesleder Terje Søviknes holder pressekonferanse etter partiets landsstyremøte i Oslo mandag.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Vi får rett og slett ikke gjennomført nok av Frps politikk til at det er verdt å bli påført flere tap, sa Frp-lederen.

Nedtur med sentrum

Jensen og resten av partiledelsen bekreftet at det var hjemhentingen av IS-kvinnen og barna var dråpen som fikk begeret til å flyte over. Kampen om historien bak oppbruddet var like etter i gang.

Jensen legger langt på vei skylden på de to sentrumspartiene for at regjeringen ble så «grå og kjedelig» at partiet valgte å si takk for seg.

– De fire første årene var vi en del av en populær regjering, sa Jensen.

Men det hele snudde etter valget i 2017. Hun unnlot å svare på direkte spørsmål om nedturen er KrFs og Venstres skyld.

– Gradvis ble begeistringen borte. Over tid har det blitt politikk preget av for mange kompromiss og for lite retning. Vi får rett og slett ikke gjennomført nok av Frps politikk til at det er verdt å bli påført flere tap, sa Frp-lederen.

Lar KrF og V bli

Frp motsetter seg ikke at KrF og Venstre beholder oppdraget i regjeringskorridorene.

– Det er opp til Erna Solberg hvordan hun vil håndtere dette videre, klargjorde hun.

Solberg sier til Vårt Land at hun forventer at Frp står ved kompromisser som de har inngått.

– Jeg forventer at mange av de viktige sakene vi har gjort gjennom mange år fortsatt ligger fast. Det opplever jeg at Siv Jensen var veldig ryddig på under sin pressekonferanse, sier hun, men bemerker altså at hun ikke er naiv.

BERIT AALBORG: Mye tyder på at Siv Jensen håpet at partiet skulle akseptere at gutten og hans mor kom hjem.

Oslo 20200120
Statsminister Erna Solberg (H) kommenterer at Fremskrittspartiet (Frp) har gått ut av regjering. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
– Det var ikke min intensjon å karakterisere partiers standpunkt eller moral, sier Erna Solberg.

Stein dødt?

Høyres, KrFs og Venstres videre vei er å fortsette arbeidet med Granavolden-plattformen.

– Så skal vi gå til Stortinget for å forhandle og få gjennom politikken vår, sa Solberg.

– Er det borgerlige prosjektet ditt stein dødt nå eller er det håp for det?

– Nei, det er ikke stein dødt, men det har fått en annen form. Vi har sagt at de fire partiene bør samarbeide. Vi gjorde det i fire år da to satt i regjering og to på Stortinget. Så har vi utvidet regjeringen en tid. Det vil ha ulike former.

KrF-seire

– Betyr Frps utgang at KrFs veto i bioteknologi og de seire partiene har fått fordi de er i flertallsregjering, er i spill igjen?

– I Stortinget kan det selvfølgelig være saker man har fått gjennomslag på, som man ikke lenger vil ha. Det får vi se.

Flere i Frp har latt seg provosere av at Erna Solberg i NRK Debatten torsdag viste til moral da hun skulle begrunne hvorfor hun landet på å hente kvinnen til Norge.

– Det var ikke min intensjon å karakterisere partiers standpunkt eller moral. Men for meg var det ikke mulig å la være av hensyn til ro i regjeringen, sa Solberg på pressekonferansen.

Oslo 20200120. 
F.v.: nestleder Sylvi Listhaug, Frp-leder Siv Jensen, nestleder Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi  holder pressekonferanse der de forteller at partiet går ut av regjeringen. Pressekonferansen finner sted på en i partiets lokaler i Oslo mandag.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
– Jeg tok oss inn i regjering, nå tar jeg oss ut av regjering, sa Siv Jensen under pressekonferansen.

Jensen: «Har tillit»

Etter dager med spekulasjoner om kravene Frp ville stille, endte det med at de ikke en gang ga Erna Solberg noen liste. Grunnlaget for den var ikke der, fordi signalene fra de andre partnere viste at det var for lite å hente. På bredt grunnlag fattet Frps landsstyre vedtak om å bryte med regjeringen.

Det var nettopp Frp-leder Jensen som for seks og et halvt år siden sto for de historiske trekkene som gjorde Frp til regjeringsparti.

– Jeg tok oss inn i regjering, nå tar jeg oss ut av regjering, sa Jensen.

I pressen er alt spekulasjonene i gang om hun selv kan komme til å trekke seg. Hun avfeier tematikken.

– Jeg ser frem til å lede partiet fremover. Jeg opplever at jeg har bred tillit, svarte Jensen og avviste at hun selv er kommet svekket ut av prosessen.

Bare Solberg

Den sjeldne pressekonferansen i norsk politiske historie ble innledet med at Siv Jensen ramset opp en rekke av Frps store seiere som regjeringsparti. Blant annet er innvandringspolitikk er strammet inn og skattebetalere er spart for store summer.

Men hun la heller ikke skjul på de vanskelige sakene som kommer: Vindkraft, Nordconnect-kabelen til utlandet, striden om iskanten og det kommende statsbudsjettet.

– Men landet skal ha en regjering. Frp er ikke tjent med å peke på en annen statsminister enn Erna Solberg, sa Jensen.

MER OM REGJERINGSDRAMAET:

• Ap-Støre og Sp-Vedum viser ingen lyst til å overta

• Hareide: Vil Frp ut av regjering, er det ingen som bør stoppe dem

• Jagland mener Frp bommer: Vi er sikrere når IS-krigere er i fengsel enn på frifot utenfor Europa

• Solberg og partnerne kan møte Frp-drama i årevis

 
Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk