Politikk

Uenige om sjelesorg er konverteringsterapi

Temperaturen var høy og følelsene satt utenpå flere av de som deltok på høring om konverteringsterapi på Stortinget i dag. Den største politiske uenigheten er om sjelesorg kan regnes som en form for konverteringsterapi.

Bilde 1 av 2

Med raske skritt går Thee-Yezen Al-Obaide fram og tilbake over gulvet.

Snart skal han inn i høringssalen ved Stortinget for å snakke til medlemmene av familie- og kulturkomiteen.

Dagens høring er startskuddet for den politiske behandlingen av et eventuelt forbud mot konverteringsterapi (se faktaboks).

Al-Obaide puster dypt ut og snakker innemellom lavt til seg selv. Henza Anvar sitter på gulvet og gjør noen siste endringer med penn i manuset sitt. De representerer organisasjonen for skeive muslimer gjennom organisasjonen Salam.

– Det finnes ikke ord som kan beskrive hvor viktig dette er, sier Al-Obaide om forslaget om å forby såkalt konverteringsterapi.

Konverteringsterapi er en betegnelse på forsøk på å endre en persons seksuelle legning, eller forsøk på å bidra til at personen avstår fra å leve ut sin legning. Det omtales også som reorientering og konversjonsterapi.

– Det finnes ikke ord som kan beskrive hvor viktig dette er, sier Al-Obaide om forslaget om å forby såkalt konverteringsterapi, sier Thee-Yezen Al-Obaide, som er assisterende generalsekretær i Salam. Her sammen

Henza Anwar

Sosialt press

Al-Obaide har selv vært i konverteringsterapi i muslimske miljøer.

– Jeg gjorde det for å få lov til å tilhøre mine egne. De som ser ut som meg, snakker som meg og har en felles kultur som meg. Helt siden jeg var et lite barn har jeg hørt at homofile skitne, at de er som dyr, verre enn svin, sier han til Vårt Land like før han skal inn i høringen.

Derfor gikk Al-Obaide inn i konverteringsterapi.

– Jeg ville endre meg, koste hva det koste vil. De som driver med reorientering, sier at skeive kommer til dem frivillig. Men når vi blir holdt utenfor vårt miljø, våre familier – hvor frivillig er det da når vi oppsøker slike destruktive terapiformer, sier han retorisk.

Salam Norge mener at konverteringsterapi for barn og unge er det som må forbys i første omgang. På sikt vil de ha et forbud som gjelder alle.

Sjelesorg

Organisasjoner som Til helhet og Journey Norge kom også med innlegg under høringen. De mener de ikke driver med konverteringsterapi, men med sjelesorg.

Karl Rune Nilsen i Journey Norge sier at han lever med homofile følelser, og at organisasjonen har vært et viktig felleskap for ham.

Etter innleggene fra organisasjonen stilte komitemedlemmene spørsmål til organisasjonene.

Anette Trettebergstuen fra Ap lurte på hva organisasjonene syntes om at Al-Obaide opplevde sjelesorg som traumatisk og overgripende.

KrFs Jorunn Lossius lurte på hva Al-Obaide legger i begrepet sjelesorg, i og med at han likestilte det med reorientering og konverteringsterapi.

Al-Obaide understreker at han mener at sjelesorg er en form for reorentering eller konvertering.

– Når skeive går inn i en moské eller en kirke og får beskjed om at den de er ikke er bra, og at de ble skapt skitne, så setter det seg i hodet ditt. Du går aktivt inn for å endre din adferd. Ikke kom her og si at det ikke påvirker deg, sier han mens han banker i bordet.

Fra Stortingshøring ang. innføring av forbud eller ikke mot homoterapi. 

Teolog Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband og representerte Til Helhet
Informasjonssjef i Norsk Luthersk Misjonssamband, Espen Ottosen, var i høringen som representant for i Til Helhet.

Krevende juridisk

Espen Ottosen var i høringen som representant for i Til Helhet.

Etter at sesjonen er over, gir han uttrykk for at han er usikker på hva som blir de politiske konsekvensene.

– Det er åpenbart noen som vil gå veldig langt i å kriminalisere sjelesorg og samtaler ut ifra en klassisk, kristen forståelse av samliv. Det virker som noen tenker at man krysser grensen til det forbudte, bare ved å møte et menneske som ikke ønsker å gå inn i et homofilt samliv.

Ottosen mener det er krevende juridisk å skjelne mellom å formidle et budskap om «et klassisk kristent syn på ekteskap» i sjelesorg, og å drive med påvirkning av enkeltpersoner.

LES MER:

---

Høring om konversjonsterapi

  • Det er to representantforslag, såkalte dokument 8-forslag, som er på høring i Familie- og kulturkomiteen.
  • Det ene sendt inn av en rekke Ap politikere, blant annet medlem i familie- og kulturkomiteen Anette Trettebergstuen. Det andre er sendt inn av MDGs Une Bastholm. Begge dokumentene handler om en rekke forslag til endringer i «LHBTI-politikken» og «kjønns- og seksualitetsmangfold»
  • I begge representantforslagene foreslås det et forbud mot såkalt konverteringsterapi.

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk