Politikk

Krever klar tale mot Frp

Deler av KrFs landsstyre mener ledelsen har vært for utydelig om Frps relansering av ordet «snikislamisering».

– Snikislamisering er et dårlig ord. Det finnes ikke i Norge. Det er sunt med kritikk av religion, men «snikislamisering» er ikke religionskritikk.

Det sa Kjell Ingolf Ropstad da han talte på Kristelig Folkepartis første landsstyremøte etter lokalvalget i går.

Siv Jensen og Sylvi Listhaug relansering av det omstridte begrepet i valgkampinnspurten har ført til ordkrig mellom Venstre og Fremskrittspartiet.

– Vi politikere har et ansvar for retorikk. Vi leder landet. Vi setter tonen, sa KrF-lederen i talen.

LES OGSÅ: Møte om muslimhat endte i pressestorm om Frps retorikk

– Har savnet tydelighet

Det utsagnet gledet sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug:

– Jeg har savnet tydelighet fra KrF i denne saken, sier hun til Vårt Land.

I korridorene i pausen etter talen kom det fram frustrasjon blant enkelte landstyremedlemmer over at KrF-ledelsen valgte å være tilbakeholdne om snikislamiseringsutspillet. Kontrasten fra KrF til Venstres Abid Rajas svar er stor: «Det stinker», skrev han i Aftenposten.

Etter det Vårt Land forstår ville det derfor komme forslag om en uttalelse fra landsstyret om Frps snikislamiseringsbegrep. Hvorvidt uttalelsen vil bli offentliggjort er uklart.

Andre varslet diskusjon om hvordan KrF-ledelsen skal forholde seg til slike utspill fra regjeringsmakkeren i fremtiden og syntes det var vanskelig å holde seg i tøylene. Andre igjen, slik som lederen i bastionen Agder, var oppgitt over Frps opptreden men syntes Ropstad var tydelig i talen sin:

– Det ordet synes jeg ingenting om. Det skaper et «dem» og et «oss». Det virker direkte inn på menneskers liv, sa Per Sverre Kvinlaug.

LES OGSÅ: Torbjørn Røe Isaksen (H) mener muslimhat er en sikkerhetstrussel

Ropstad: – Jeg ser ingen snikislamisering

Kjell Ingolf Ropstad utdypet sitt syn på saken overfor Vårt Land etter talen. Dagen før hadde han deltatt på et innspillsmøte om regjeringens handlingsplan mot muslimhat.

– Jeg tror ikke politikerne er klar over hvor stor skade hatretorikken gjør. Den sårer veldig mange flere enn man tror, sa Arshad Jamil i Muslimsk Dialognettverk til Vårt Land etter møtet.

Er du enig i at Frps ordbruk rammer mennesker direkte, Ropstad?

– Jeg ser ingen snikislamisering. Tvert imot står kristne verdier mer sentralt med KrF i regjering. Vi har et ansvar for retorikken vi bruker. Det er et dårlig ord som vrir debatten bort fra konkret politikk, som er det som kan bidra til å bygge ned fordommer og muslimhat.

Så retorikk har noe å si for muslimhat?

– Ja.

ANALYSE: Slik kan et regjeringsbrudd knuse KrF-seire og gi Venstre trøbbel

Ropstad om valgresultatet: – Må ta innover oss alvoret

Stemningen var grei på landsstyrmøtet, der valgresultatet på fire prosent ventelig ville bli tema i debatten etter leders tale. Hadde det vært stortingsvalg ville partiet så vidt ha berget seg over den viktige sperregrensen. Årets valg er KrFs dårligste noensinne som landsdekkende parti.

Ropstad brukte derimot brorparten av talen på kjente KrF-tema – barn og familie, nei til aktiv dødshjelp, livssynspolitikk og kristne verdier – men mot slutten tok han opp valgresultatet:

– Vi løftet oss fra et vanskelig utgangspunkt, men må ta innover oss alvoret. Fire prosent er ikke et sted å være for et parti med våre ambisjoner.

Hva er KrFs mål for stortingsvalget i 2021?

– Det aller viktigste er å klare sperregrensen. KrF bør komme enda høyere enn det, men jeg har ikke et tall.

LES OGSÅ: KrF radbrukket i røde Innlandet

Kom med budsjettlekkasje

I talen kom Ropstad med en lekkasje fra statsbudsjettet for 2020: et bistandsprogram mot menneskehandel.

– Nå skal vi lage et eget bistandsprogram for å bekjempe vår tids slaveri og vi setter av 150 millioner kroner neste år, sa KrF-lederen til applaus.

100 millioner av disse er nye penger, får Vårt Land opplyst.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk