Politikk

Frp-politiker reiser i norske overgriperes fotspor

Hun skal på studietur for å høre og se hvordan nordmenn misbruker filippinske barn. – Skal jeg være helt ærlig er ikke det noe jeg gleder meg til, sier Silje Hjemdal (Frp).

På torsdag reiser Silje Hjemdal (Frp) til Filippinene. Turen er i regi av Europaparlamentets forum for seksuelle og reproduktive rettigheter. Men de to første dagene av oppholdet skal Hjemdal ha et eget opplegg, som er organisert av organisasjon Ecpat, en organisasjon som jobber for mot overgrep mot barn, og Hjemdal selv.  Det programmet skal handle om seksuelle overgrep.

– Skal jeg være helt ærlig er det ikke noe jeg gleder meg til, jeg kommer til å høre forferdelige ting. Men jeg har et håp om at jeg skal få lære om situasjonen deres, hvordan det er mulig å hjelpe dem, og om det er ting Norge kan bidra, sier Silje Hjemdal, stortingsrepresentant for Frp.

Før sommeren arrangerte Hjemdal og Solveig Horne, også fra Frp, et seminar om overgrep som begås av nordmenn i utlandet. Blant andre fortalte Kripos om hvordan de jobber med å avdekke og pågripe norske overgripere som begår kriminaliteten over internett eller drar på overgrepsturer til utlandet.

I vår vedtok Frp en resolusjon på sitt landsmøte om at de vil vri norske bistandspenger over til å brukes til å etterforske slike overgrep.

LES MER: Frp: Bruk u-hjelp, avdekk overgrep

Norges ansvar

– Jeg håper å snakke med en del av jentene og guttene som blir utsatt for dette. Det er de som kjenner hvor skoen trykker mest. Det er de som kan fortelle hvordan en slik situasjon er, og hva som er årsakene til at de er havnet der, sier Hjemdal.

To saker fra i år viser hva det kan være snakk om:

En mann i 70-åra ble dømt til fengsel i 12 1/2 år for overgrep via videochat mot 65 asiatiske jenter. Han vedgikk overgrepene i retten, men anket dommen. En mann i 40-årene er siktet for kjøp av sex, overgrep og direkteoverførte overgrep fra Filippinene med barn helt ned til fire år, totalt 50 jenter.

– For all del, det er mange griser og overgripere i andre land, men vi vet at det er nordmenn som er dømt eller er under etterforskning for dette. De er med på å lage et marked for overgrep mot barn, og vi har et ansvar for å stoppe dem når vi vet at personer fra Norge utnytter situasjonen disse barna er i, sier Hjemdal.

LES OGSÅ: Religiøse skoler har drevet massive overgrep mot urfolksbarn

Vil gjøre mer

Opplæring av politi i etterforsknings og intervjumetoder av politi i land i det globale sør er noe Norsk senter for menneskerettigheter (NSM) og Politihøgskolen allerede gjør.

De kunne gjort mye mer hvis de hadde fått mer midler, forteller Kathrine Raadim, leder for internasjonal avdeling i NSM.

– Etterspørselen er større enn vi klarer å fylle for flere land. Vi har bare et visst antall ansatte. Vi kunne uten tvil gjort mer på dette feltet, sier hun.

LES OGSÅ: Utforsker hvilken rolle religiøs tro har for bearbeidingen av seksuelle overgrep

Filippinsk forespørsel

Frp har et godt poeng når de sier at dette er noe vi kan satse på dette internasjonalt, for NSM har verdensledende kompetanse på dette feltet, mener Gisle Kvanvig som er prosjektleder i NSM.

– Det ene er at det må tas en overordnet beslutning av justismyndighetene, sånn at flere norske politifolk får lov til å bidra.

I tillegg handler det om hvor mange politifolk vi har råd til å involvere, forteller han.

– Vi har hatt spesifikke forespørsler i disse fæle sakene på Filippinene om opplæring av personell. Når vi har fått forespørsler om avhør av barn skulle vi gjerne trukket på ressursene som er i norsk politi, sier han.

Ingen plan enda

Men Hjemdal vil på sin side ikke love mer penger til opplæring av politiressurser i utlandet.

– Jeg har ikke en plan for hvor mye penger som skal gå til det eller det. Når jeg kommer hjem og fått summet meg jeg skal jeg ta det opp med mine egne. Jeg tenker at vi kan arrangere et seminar med for eksempel ECPAT og Norsk senter for menneskerettigheter, og andre relevante organisasjoner.

Samtidig vil hun jobbe for at bistandspenger skal brukes på å bekjempe overgrepskriminalitet som begås i utlandet eller på nett.

– Jeg kan garantere at jeg skal jobbe for at dette prioriteres i statsbudsjettet, sier Hjemdal.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk