Politikk

KD-lederen åpner for forhandlinger med Sverigedemokraterna

KD-leder Ebba Busch Thor sier hun er åpen for både samtaler, forhandlinger med og å søke støtte til enkeltsaker hos Sverigedemokraterna. Det vekker oppsikt.

STOCKHOLM, SVERIGE 20181013.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kommenterar regeringsfrågan vid en presskonferens på lördagen.
Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix

Forrige uke spiste Kristendemokraternas leder Ebba Busch-Thor lunsj sammen med Sverigedemokraterna-leder Jimmie Åkesson – noe som ble behørig dokumentert på begge politikernes Facebook-profil.

Saken har vakt oppsikt i Sverige – de to skal nemlig, etter egne uttalelser, ha «samtalt» om politikk – alt fra energipolitikk til innvandring. Partiet åpnet i vår for at de skulle begynne å prate med SD, men lunsjen har likevel vært kontroversiell.

Åpner for forhandling

I kjølvannet av lunsjen har Ebba Busch Thor i et intervju sagt at hun er åpen for både å samtale og forhandle med SD. Forhandlinger med partiet har flere, blant annet tidligere partileder Alf Svensson, advart mot.

Debattredaktør Joakim Hagerius i den kristne, svenske avisa Dagen mener det ikke er overraskende at KD nå kan tilnærme seg SD, ettersom partiet har lagt seg på en hardere linje i blant annet innvandringsspørsmål.

LES OGSÅ: KD-lederen får kritikk etter Sverigdemokraterne-møte

– Allerede i mars erklærte Ebba Busch Thor at partiet kunne samtale med alle partier. Da oppsto en diskusjon om hun mente samtale med eller samarbeide, sier han.

Hagerius sier det likevel er nytt at Thor slår fast at de er villig til å forhandle med SD, og søke støtte hos dem for saker.

– Tidligere har beskjeden fra Thor vært at om SD vil stemme på kristendemokratisk politikk må de gjerne gjøre det. Nå er det uttalt at man er forberedt på å søke aktivt støtte, noe som bør tolkes som forhandlinger og i noen grad et potensielt samarbeid, sier han.

Utfordrende

Ifølge Hagerius er spørsmålet svært betent internt i KD. Det er en oppfatning i partiet om at verdigrunnlaget til KD og SD er vesensforskjellige, noe Thor selv ga uttrykk for for mindre enn et år siden. At Åkesson og Thor samtalte om innvandring er spesielt vanskelig for mange, sier han. KD har tidligere for eksempel slåss for familiegjenforening i asylpolitikken.

– Når Thor skriver på Facebook at spørsmålene man har diskutert er helse, energi og innvandring, så handler det ikke om avgrensende spørsmål, men om selve kjernesakene. Og at det er akkurat innvandring man snakker om vekker oppsikt, også mange i partiet stiller spørsmål ved det, sier han.

Tror ikke på moderert SD

Hagerius mener det blir stadig vanskeligere for andre partier å ignorere SD, og at det derfor ikke er så merkelig at det åpnes for å samtale med dem.

Han tror ikke Sverigedemokraterne vil moderere sin politikk om de tas inn i den politiske varmen.

– Deres identitet er å ikke høre til etablissementet. De lever primært på å være en opposisjonell stemme i innvandringspolitikken. Det er derfor ikke trolig at SD vil normaliseres, i så fall heller radikaliseres i innvandrings- og integreringspolitikken. Hvis ikke er det risiko for at andre partier tar over deres velgere.

LES OGSÅ: KrF og KD taper på abortdebatt

– Posisjonerer KD seg her for mulig samarbeid om Löfven-regjeringa ikke lykkes, eller er det usannsynlig?

– Det er ikke utenkelig. Det blir lenge til neste valg, dersom ikke Löfven-regjeringa mislykkes. Uansett er det viktig å posisjonere seg i god tid før en ny regjeringsdannelse. Når alliansen mellom de øvrige borgerlige ikke lenger er et alternativ trenger KD andre muligheter for å komme til makten. Og jo lengre man venter med å ta steget og begynne å samarbeide med SD, jo vanskeligere blir det. Dette er sannsynligvis et steg mot et slikt samarbeid, det får framtiden vise.

---

KD og SD

  • I Sverige har ingen av de tradisjonelle partiene fram til nylig ønsket å samarbeide med Sverigedemokraterna (SD).
  • SD har i lengre tid ligget stabilt på rundt 15-16 prosent. Det tvinger fram visse tilnærmelser fra de andre partiene.
  • Ebba Busch Thor i Kristdemokraterna (KD) sa i mars at partiet hadde konkludert med at de var villige til å samtale med SD. Nå har hun også erklært at de er forberedt på å også eventuelt forhandle med og søke støtte hos SD.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk