Politikk

KrF og KD taper på abortdebatt

KrFs søsterparti, svenske KD, har rast på gallup etter avsløringer om partitopps restriktive abortstandpunkt. KrFs nestleder erkjenner at KrF sliter med det samme.

Kristdemokraterna (KD), som først slet tungt i den svenske valgkampen i fjor, men som deretter surfet på en tilsynelatende ustoppelig oppgangsbølge, har nå fått seg en kalddusj på ny meningsmåling. Dette viser samme tendens for KD som valget til EU-parlamentet i Sverige, som var for kort tid siden.

Faller betydelig

I en fersk gallup gjort av Aftonbladet og Inzio faller KD med 2,4 prosentpoeng, fra 11,4 til 9 prosents oppslutning.

– I svarene fra deltagerne i undersøkelsen virker det som diskusjonen om KDs linje i abortspørsmålet har skadet partiet, sier Karin Nelsson, analysesjef i Inizio til Aftonbladet.

Fallet på målingen forklares med at Lars Adaktusson, KDs utenrikspolitiske talsmann, har stemt 22 ganger mot abort mens han var folkevalgt til Europaparlamentet i 2014-2018. Det var Dagens Nyheter (DN) som avslørte stemmegivningen. Adaktusson sitter nå i Riksdsdagen for KD.

LES OGSÅ: KrF-Ropstad til Sverige for å lære av KD-leiar Ebba Busch Thor

Abortforhandlinger

KrF opplevde også et fall etter høstens sistevalg, der Ropstads abortforhandlinger med Erna Solberg sto sentralt. En måling utført for Dagbladet på nyåret viste at særlig unge kvinner forlot partiet.

– Hvis terskelen for å stemme KrF skal forbindes med abort, så vil vi slite med å tiltrekke oss velgere som er enige med oss i de andre hjertesakene våre, sier 2. nestleder i KrF Ingelin Noresjø.

Debatt om abort ender ofte i skyttergravskrig, og en lite nyansert debatt, mener hun. Derfor lønner det seg sjelden for partier å løfte abortstandpunktene sine opp i ordskiftet.

– Det er vanskelig å få abortspørsmålet til å dreie seg om hva saken egentlig handler om, sier Noresjø.

Når abortdebatten reduseres til om man er for eller mot kvinners rett til selvbestemt abort, blir det vanskelig, mener hun.

– Når spørsmålene om tvilling­abort og 2C blir en stor debatt om hvorvidt man vil innskrenke hele abortloven og kvinners rett til å ta abort, da har man havnet på siden av debatten, sier hun.

«Historisk mulighet»

Abort var hovedsaken for KrFs «blå» side i debatten om partiets retningsvalg i høst. Kjell Ingolf Ropstad, spydspissen for «blå» side som marginalt vant veivalget, omtalte muligheten til å forhandle om abortlovens 2C og tvillingabort som «historisk».

Siden den gang har Ropstad blitt partileder i KrF, og partiet har slitt tungt på meningsmålingene. Vårt Lands mai-gallup er den syvende VL-målingen på rad hvor KrF ligger under sperre­grensen, på 3,7 prosent.

Nyanser

Noresjø mener at nyansene i hva Adaktusson har sagt ikke kommer fram.

– Min svenske svigermor har fortalt at han stemte ned saker som han mente ikke burde avgjøres på EU-nivå, men som han mente burde avgjøres nasjonalt, sier hun.

Det gjenkjenner Noresjø fra når KrF løfter abortdebatten her hjemme.

Hun mener det er en utfordring med hele abortdebatten, og at det derfor er klokt av KrF å unngå at ordskiftet handler om abort.

– Vi vet at vi står alene med vårt abortstandpunkt og om formuleringen om at vi ønsker å verne om livet. Hvis vårt parti bare forbindes med den saken, så blir det vanskelig å nå gjennom med de sakene der mange andre er enige med oss, sier hun.

LES OGSÅ: Abortstorm i danske og svenske KrF

Abortfelle

Å få kristenpartiene inn i skyttergravene i abortdebatten, er ofte akkurat det andre partier ønsker seg, mener Noresjø.

– Når et parti kan tas for noe, da har andre en interesse rent valgtaktisk i å selge opp saken, sier Noresjø.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk