Politikk

SV: Politiet skaper utrygghet for asylaktivister

Når politiet antyder at asylaktivister som vil hindre tvangsutsendinger kan bli straffet, innskrenker de demokratiske rettigheter, sier SVs Solveig Skaugvoll Foss.

– Jeg er bekymra for at Politiets Utlendingsenhet (PU) forsøker å innskrenke folks demokratiske rettigheter, sier Solveig Skaugvoll Foss.

Skaugvoll Foss er vara­representant på Stortinget for Kari Elisabeth Kaski, men har tidligere vært organisasjonssekretær i Natur og Ungdom. Hun sidestiller aktivister som ringer andre lands myndigheter for å hindre deportasjoner, med fredlige demonstrasjoner.

– Jeg har vært med på flere lovlige demonstrasjoner, hvor politiet har holdt demonstranter trygge. At PU nå går ut og gjør det motsatte, og anklager folk for å bryte loven når de bruker sine demokratiske rettigheter, er en sterk kontrast, sier Skaugvoll Foss.

LES OGSÅ: NOAS: Behandlingen av Abassi-familien kler ikke en rettsstat

Ringer hjemland

Tirsdag skrev Vårt Land om aktivister som ved flere tilfeller har kontaktet land som asylsøkere tvangssendes til for å hindre at landene tar dem imot. Et eks­­­ empel på dette var forsøket på å stanse tvangsutsendelsen av den mye omtalte Abbasi-familien i forrige måned.

Underveis i tvangsutsendelsen av familien 16. juni, kom det rapporter om at moren var ­bevisstløs. Da kontaktet Afghan­istan Migrants Advice and ­Support Organisation (AMASO) afghanske myndigheter for å hindre at familien skulle bli 
deportert. Dette ble oppfordret av organisasjonens leder, Abdul Ghafoor. Han ble selv deportert fra Norge til Afghanistan i 2013.

Legitimt eller ulovlig?

Vårt Land har henvendt seg til PU og spurt hvordan de ser på handlingene til aksjonistgrupper som AMASO. PU svarer at å bistå en utlending ved å få fram relevante opplysninger forut for en utsendelse er ikke uvanlig og at det også er helt legitimt.

LES OGSÅ: UDI følger ikke UNHCRs varsler om Afghanistan

Samtidig skriver de at å medvirke til at en utlending skal kunne undra seg en utsendelse fra Norge og ha et ulovlig opphold i riket, kan være straffbart.

Hvor grensen går, må vurderes fra sak til sak, skriver PU.

Abbasi-familien

I et forsøk på å hindre utsendelsen av Abbasi-familien, kontaktet aktivister afghanske myndigheter for å fortelle om morens bevisstløse tilstand. Skaugvoll Foss ser ikke noe galt i den 
måten å drive politisk ­­på-
virkning på.

– Så lenge de som prøver å påvirke prosessen henvender seg til myndigheter og gir korrekt og relevant informasjon, skal det være helt lov, slår Skauvoll Foss fast.

Når kan slik aktivisme bli sivil ulydighet?

– Når man utleverer falsk 
informasjon.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk