Politikk

KD faller på måling etter abort-stemmegivning

Kristdemokratarna (KD) faller 2,4 prosentpoeng i ny måling. – Diskusjonen om KDs linje i abortspørsmålet virker å være grunnen, sier analysesjef.

Fallet på 2,4 prosentpoeng kommer etter at svenske Kristdemokratarna (KD) også gjorde det dårligere enn forventet i europaparlamentsvalget.

– I svarene fra deltagerne i undersøkelsen virker det som diskusjonen om KDs linje i abortspørsmålet har skadet partiet, sier Karin Nelsson, analysesjef i Inizio til Aftonbladet.

Mai-målingen er gjennomført av Aftonbladet og Inzio, og KD er sammenlignet med april-målingen ned fra 11,4 prosent til 9,0 prosent.

Velgerne forlater KD til fordel for Modernaterna, som nå virker å ha ha snudd sin nedadgående trend, ifølge Nelsson.

LES OGSÅ: Det kom ingen høyrebølge i EU-valget

Kontroverser

Både i de svenske og danske kristendemokratiske partiene har slitt grunnet parlamentarikeres utspill eller stemmegivning om abort.

Avsløringene om at Lars Adaktusson, KDs utenrikspolitiske talsmann, har stemt 22 ganger mot abort mens han var folkevalgt til Europaparlamentet i perioden 2014-2018, er det som tilskrives fallet på den siste målingen. Det var Dagens Nyheter (DN) som avslørte stemmegivningen. Adaktusson sitter nå i Riksdagen for KD.

I Europaparlamentet stemte han mot kvinners abortrett, både i Europa og globalt, viser kartleggingen til DN. Totalt har KD-toppen stemt i 28 abortsaker. Fire ganger sa han ja og to gonger unnlot han å stemme.

Sør for Skagerak provoserte danske KDs sykemeldte partileder Stig Grenov svært mange da han han tvitret om abort:

– Det virker som alle kvinner må ha hatt en abort for å være moderne og frigjorte, tvitret Grenov.

Grenovs stedfortredet i hans sykefravær, Isabella Arendt, beklaget i etterkant utspillet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk