Politikk

Ap går sterkt tilbake – borgerlige vokser

Meningsmåling: Samtlige rødgrønne partier går tilbake og de borgerlige fram på Vårt Lands mai-måling. Ap går tilbake nesten fire prosent.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet er de store taperne på Vårt Lands måling i mai. Ap går tilbake med nesten fire prosentpoeng fra forrige måling og ender på 23,7 prosent. Høyre øker med 2,5 prosent til 22,9 og nærmer seg Ap.

– Den eneste signifikante endringen fra april er Aps tilbakegang, sier valgforsker og statsviter Bernt Aardal om tallene.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet truer med boikott av Arendalsuka

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet sier hun håper målingen er et enkelttilfelle, ettersom den bryter med trenden fra de siste månedene – der venstresiden og de rødgrønne har gått fram på bekostning av de borgerlige partiene. Om Aps tilbakegang sier hun:

– Det er på ingen måte hyggelige tall for oss. Det er en dårlig måling. En del av våre velgere er demobilisert. Hovedjobben de neste hundre dagene er å få fram det vi mener er de viktigste sakene i valget. Det er et lokalvalg, det handler om kamp mot privatisering av velferden, om skolemat, om SFO, sier hun.

 

Borgerlig opptur

Etter flere måneder med begredelige målinger begynner det å snu for regjeringspartiene. Høyre gleder seg over at pilene peker i riktig retning.

– Jeg tror det er fordi velgerne får med seg at Høyre har politiske løsninger for å skape en skole med mestring og kunnskap, attraktive og trygge lokalsamfunn, og kommunestyrer som sier ja, ikke nei til gode ideer og bedre løsninger lokalt, sier Høyre-leder Erna Solberg.

KrF og Venstre øker på denne målingen, men ligger fremdeles under sperregrensa. KrF har her 3,7 prosent og Venstre 3,4. Begge partiene har ligget under sperregrensa på målingene i mange måneder i strekk.

Ikke tilfreds

– Det er hyggelig at vi går litt frem og at alle de borgerlige partiene har litt fremgang. Men vi er ikke tilfreds med målingen og må mobilisere knallhardt i valgkampen. For Venstre blir klimakutt, ren luft, kamp mot plast i havet og et bedre og billigere kollektivtilbud en svært viktig valgkampsak, sier statssekretær Jan-Christian Kolstø.

– Det er alltid positivt med fremgang på målinger. Nå gleder vi oss til å drive valgkamp, hvor vi skal ta kampen for å bedre eldreomsorgen, for en strengere innvandringspolitikk og en integreringspolitikk som stiller krav, og mot eiendomsskatt og bompenger, sier Frps Sylvi Listhaug.

Frp går fram på målingen og ender på 12,5 prosent.

LES OGSÅ: «Foran på veien ruller bompengepartiene, med Frp diltende etter»

Opposisjonsflertall 

Også SV, Rødt og MDG går tilbake – men begge de to sistnevnte holder seg over sperregrensen, og sikrer dermed de rødgrønne flertall mandatmessig. Totalt har opposisjonspartiene Ap, SV, Sp, Rødt og MDG 98 mandater, mens regjeringspartiene har 71.

– Målingen ville gitt de tre rødgrønne musketerer bare 81 mandater. I den grad man skulle få ny regjering ville det vært en regjering avhengig av enten Rødt eller MDG. Det er en situasjon vi har sett tidligere, men i de siste målingene har de klart seg alene, sier Aardal.

Han peker primært på to problemer for Ap gjennom hele våren: lekkasjer til sine rødgrønne venner – både SV, Sp og Rødt henter velgere fra Ap – og til det berømmelige gjerdet.

LES OGSÅ: Det kom ingen høyrebølge i EU-valget

På gjerdet

For den kanskje tydeligste tendensen i målinga er at så mange velgere er usikre.

– Det er flere partier som har omtrent en femtedel velgere som har satt seg på gjerdet. Det er kanskje fordi valgkampen ikke helt har begynt og ting ikke har kommet på plass. Det er usikkerhet blant Aps og Frps velgere, og nå også Høyre. De er nå på samme nivå, sier Aardal.

LES OGSÅ: Han fant de kristne verdiene hos MDG

Rundt en femtedel av disse partienes velgere fra 2017 er nå usikre på hva de vil stemme. Også 18 prosent av Venstre-velgerne og 14 prosent av KrF-velgerne er usikre, mens tallene er lavere for de andre partiene.

Stenseng sier at Ap tar dette på alvor.

– Vi har sett det over noe tid. Når vi har hatt en del positive målinger har vi sett at det er sympatisører som sier at de nå ser tydelig Ap-politikk innenfor helse, arbeidsliv, sykehus, sier hun.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk