Politikk

Listhaug med rødt lys for kvoteflyktninger – og varsler kamp mot «oppkastmat»

Sylvi Listhaug ber partiet forberede ny linje med full stopp for kvoteflyktninger. Ber partifeller kjempe mot eldremat som ligner «oppkast».

(Gardermoen): I en tale til Frps landsmøtet lørdag formiddag presenterte Frp-nestlederen hovedpunktene i opplegget som kan bli ny innvandrings- og integreringspolitikk foran neste valg.

Et av dem er stopp i mottak av kvoteflyktninger for konsekvent heller å sette innsats inn i nærområdene deres. Hun ber nå partiet vurdere dette.

– Å ta imot tusen kvoteflyktninger, koster én milliard kroner. Ved å bruke dem der, kunne vi hjulpet hundretusener av mennesker, sa Listhaug.

Hun har ledet partiets innvandrings- og integreringsutvalg som nå sender 94 ulike forslag ut på høring. Pakken skal bli til ny politikk i forkant av stortingsvalget.

– For meg er dette et spørsmål om moral og etikk. De som er i flyktningleire i nærområdene er like mye verdt som alle de andre, sa Listhaug.

LES OGSÅ: Siv Jensen i kraftig forsvar for «våre vestlige verdier»

Forbereder linjeskifte

Hun innbyr dermed Frp til et linjeskifte. For i dagens program heter det at «Norge skal oppfylle sine internasjonale forpliktelser og ta imot kvoteflyktninger». Men i programmet påpekes det at flyktninger «imidlertid best hjelpes i sine geografiske og kulturelle nærområder»

Innvandringsutvalgets forslag førte til en rekke nyhetsoppslag i uken før landsmøtet. Listhaug skisserte tre hovedmål i innvandrings- og integreringspolitikken:

• Flyktninger må Innrette seg etter lover og verdier som samfunnet er bygd på. De som kommer hit, må innrette seg etter disse.

• Flyktninger må raskt bli selvforsørget.

• Og de må bli en aktiv del av lokalsamfunnene sine.

«En reise i en tidsmaskin»

Ett av tiltakene er å opprette egne integrasjonsmottak, der nyankomne lærer om det norske samfunnet:

– For mange er det å komme hit som å reise i en tidsmaskin. Man må lære seg å bruke komfyrer og oppvaskmaskin. Vi må legge bedre til rette enn i dag for at de skal forstå det norske samfunnet.

I debatten etter Listhaugs tale, var det delegater som ønsket den nye innvandringspakken på plass raskere enn før valget. Men om Frp får fullt gjennomslag, tar også Listhaug sine forbehold om:

– Om vi går på valg i 2021, ikke sikkert at vi får gjennomslag med en gang, poengterte hun.

LES OGSÅ: Hareide: – Eg forstår dei som reagerer på Listhaug-utnemninga

«Ikke for å være slem og ekkel»

Om fremstøtet fra utvalget sa hun:

– Vi gjør ikke dette for å være slem og ekkel mot dem som er kommet til Norge. Vi gjør det for at de skal lykkes og sørge for å skape skattebetalere, som ikke må leve på offentlige ordninger.

Ut mot mat som ligner «oppkast»

Den nye eldre- og folkehelseministeren varsler innsats for å forbedre maten ved norske aldershjem. I det kommende reviderte statsbudsjettet vil regjeringen bevilge penger slik at kommuner kan få støtte til å bygge kjøkken ved hjemmene.

Hun har selv besøkt en rekke sykehjem – og mange steder er maten så som så.

– Noe mat er god. Noe er en stor skam, sa Listhaug og fikk opp et bilde på veggen bak seg av en matporsjon servert i Bergen.

– Det ser regelrett ut som oppkast, sa Listhaug om bildet.

– Bergen kommune kan ikke være bekjent av dette. Til dem vil jeg si: Skjerp dere – og sørg for at hjemmeboende eldre får god mat.

LES OGSÅ: Analyse: Listhaug gir Frp revansj - og gjør KrF nervøse

Hyllet eget mønsterbruk

Hun hyllet eldreomsorgen i «mønsterbruket» Os. Der er hennes påtroppende nestlederkollega Terje Søviknes ordfører:

– Der er det ikke er en krone eiendomsskatt, men «fantastisk eldreomsorg», sa Listhaug og fikk opp en kontrast til sykehjemsmaten på opp på lerretet bak talerstolen: Et bilde fra sykehjemmet i Os:

– Jøje meg, et flottere sykehjem finnes knapt på jord. De har tropehage, med fisker og «storskjerm» som kan brukes som kino i bygda. Frivillige støtter opp – ja til og med amcarklubben stiller opp og tar eldre med på tur.

Aldri forsvare systemet

Listhaug ber partiets lokalpolitikere være ombud for folk:

– Vi må aldri bli systemet sin forsvarer. Selv om vi sitter med styring, må vi ta vanlige folk på alvor. Min jobb som statsråd er å endre systemet. Vi vil løfte eldreomsorgen til et høyere nivå, lovet hun.

Røde raymond setter hensynet til kommunistene i rødt opp

Vi skal heie på Terje.....for du er Norges beste ordfører.....

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk