Politikk

– Boller lokker ungdommer til andakt

Sirdal kommune nekter ungdommer å servere boller på kristne skolelagsmøter.

Skolelaget på Tonstad skule i Sirdal kommune får ikke lenger lov til å servere mat under skolelagsmøter som avholdes i friminuttene, melder avisen Dagen.

Skolelag er kristne møter arrangert av og for ungdommer i tilknytning til skolen. Møtene består av bønn og andakt, samt en lek eller noe å spise. Det eksisterer omlag 200 skolelag på ungdomsskoler og videregående skoler i Norge.

Men på Tonstad skule skal det altså ikke lenger serveres mat når ungdommene samles.

Dagen har fått tilgang til kommunalt brev hvor det sies at skolelag ikke kan servere mat som kan oppfattes som et lokkemiddel for deltakelse.

MER OM SAKEN: Flere kristne skolelag får serveringsnekt – blir beskyldt for lokking

«Reell frivillig deltakelse»

Bakgrunnen skal være en klage fra en av de foresatte på ungdomsskolen.

Enhetsleder for skole i Sirdal kommune, Anita Heiaas Haugen, forklarer til Dagen at matforbudet har bakgrunn i konkrete episoder ved skolen.

– Det har vært en praksis at de har hatt med seg bakevarer og gått gjennom skolens korridor på vei til klasserommet hvor de har lagsmøte, uttaler hun, og sier at dette kan «gi et ekstra insentiv til å delta på lagsmøtet».

– Poenget er at vi ønsker å være sikre på at det ikke oppfattes som et press. Det skal være reell frivillig deltakelse slik reglementet sier. Man skal ikke føle seg utenfor hvis man ikke deltar, sier Haugen.

LES MER: Nektes å holde møter i skoletiden.

Uforståelig

Karl Johan Kjøde, generalsekretær i Norges kristelige student og skoleungdomslag (NKSS) synes matforbudet i Sirdal er uforståelig.

– Dette er så spesielt at jeg ikke vet hva jeg skal si. Kan de få lov å ta med mat som ikke lukter? uttaler Kjøde til Dagen.

Også barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad reagerer.

– Jeg tror at norsk ungdom klarer å bestemme selv hvilke møter de ønsker å delta på uavhengig av om det lukter mat, sier Ropstad til Dagen.

LES OGSÅ: En bolle til begjær

Ingeborg Misje Bergem

Ingeborg Misje Bergem

Misje Bergem er bokanmelder i Vårt Land. Hun er tidligere journalist i avisa og jobber for tida med en doktorgrad om fransk samfunnsliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk