Politikk

Mener Erna og KrF startet «krigen» om abortloven

Ap er delt om 18 uker, men enige om én ting: Erna Solberg og KrF la abortloven på bordet som forhandlingskort, og det betyr at kompromisset om 12 uker er dødt.

Det er ungdomspartiet AUF som har stilt forslag til landsmøtet om at Ap bør gå inn for å fjerne nemndene og dermed utvide grensen for selvbestemt abort. To fylkeslag – Akershus og Vestland – har gått inn for å støtte dette, mens en del andre fylkeslag har gått mot. AUF-leder Libak mener det er naturlig å ta debatten nå.

– Nå som man først har begynt å diskutere abort, på grunn av Høyre og KrF og at de har åpna ballet, tenker jeg at det er helt naturlig at vi også diskuterer hva vi mener er riktig å gjøre, sier AUF-lederen.

Leder Frode Jacobsen i Oslo Ap skriver i en sms til Vårt Land at Oslo ikke har hatt årsmøte og behandlet forslaget, men han antar at «de fleste i Oslo Ap ønsker å fjerne nemndene». Dermed kan tre av Aps største fylkeslag støtte en endring.

I dag kom også Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol ut med støtte til 18 ukers selvbestemmelse.

– Jeg har tenkt at abortloven er et finstemt kompromiss som Erna Solberg opphevet da hun sa man kunne forhandle om abortloven. Hun gjorde det legitimt, sa Kjerkol til Vårt Land.

LES OGSÅ: Ap om abortedringer: – Vi vil reversere dette, garantert

Se til Sverige

I Ap er det nå blitt en større fokus på nemndenes rolle.

– Jeg mener det er naturlig nå at vi fjerner nemndene. Det er et mye riktigere grep enn å stramme inn på tilgang til fosterreduksjon for en håndfull kvinner, sier Libak.

Hun og AUF viser til Sverige – som har en abortgrense på 18 uker. Og færre senaborter enn Norge, viser statistikken.

– Målet er hele tiden at færrest mulig skal ta abort, og færrest mulig senaborter. Men i dag er det slik at mellom uke 12 og uke 18 er alt basert på din sosiale situasjon. De kvinnene som velger å ta abort i den perioden vet hvor krevende en senabort er. Da må de få ta det valget selv. Gjerne etter samtale med helsepersonell, det går jo vi i AUF inn for, at alle skal få oppfølging. Men valget må i bunn og grunn være ditt eget, sier hun. Libak påpeker at abortgrensa i dag er på 18 uker, bare at de siste seks ukene må avgjørelsen tas i nemnd.

LES OGSÅ: To av fem med ekstrem svangerskapskvalme har vurdert abort

– For radikalt

Vestland er et av fylkeslagene som har gått inn for å støtte AUF. Men det skjedde ikke uten debatt og høy temperatur, forteller Siri Sandvik, nylig valgt til kvinnepolitisk talsperson i Ap i storfylket. Hun er selv en av dem som er mot å fjerne nemndene og utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18.

Man har vært enige om å ikke rokke ved abortloven, men slik er det ikke lenger?

Det er det som er forandra. Jeg er overraska over at Erna, som er erfaren og burde være ganske klok, velger å sette loven i spill. Da blir det også åpning for å diskutere loven og komme med forslag også fra «andre siden». Det er slett ikke sikkert forslaget hadde kommet i det hele tatt om ikke regjeringa hadde gjort som de har gjort, sier Sandvik.

– Tror du denne nye debatten vil føre fram til endringer i Aps politikk?

– Jeg vet ikke. At ungdomspartiet utfordrer og kommer med radikale forslag er slik det skal være, men det er ingen automatikk i at vi skal gjøre deres forslag til Aps politikk. Jeg håper vi ikke lander på å fjerne nemdene og gå inn for fri abort fram til uke 18, det syns jeg er for radikalt.

Innstilt kvinnepolitisk talsperson sentralt i Ap, Annette Trettebergstuen, ønsket fredag ikke å si spesifikt hva hun mener om forslaget, men hun ønsker debatten velkommen.

– Jeg er glad for at Ap er kompromissløse på å forsvare loven, og at når vi diskuterer endringer så diskuterer vi å styrke kvinnenes rettigheter. Så får landsmøtet bestemme om vi utvider eller ei.

LES OGSÅ: Ulstein ville ikke svare på om han fordømmer Trumps abortinnstramninger

En bevegelse

De Vårt Land snakker med på Aps landsmøte, både på gangen og i intervjuer, er enige: det er bevegelse i partiet. Libak er en av dem som tror partiet vil endre sin politikk – om muligens ikke før neste landsmøte.

– Ja. Det er en bevegelse i hele samfunnet. Vi har egentlig diskutert veldig lite abort, fordi kompromisset har ligget der. Men nå har vi fått høre flere argumenter, vi har fått flere historier på bordet, tall på hvor mange som får avslag i nemnd. Alt dette er mye mer fremme i bevisstheten nå, det tror jeg vil påvirke både vårt parti, andre partier og den offentlige debatten.

Flere debattanter tok fra talerstolen fredag til orde for å vrake nemndene, til stor applaus fra salen.

LES OGSÅ: Leder Høyres utvalg for funksjonshemmede: – KrF må slutte å dytte oss foran seg i kampen for streng abortlov

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk