Politikk

Presset mot kontantstøtten øker i Ap

Trykket mot kontantstøtten øker og er større enn på lenge når Arbeiderpartiet samles til landsmøte. Tunge partilag vil bruke pengene på ny stor velferdsreform: gratis barnehage.

– Dette handler om det neste store velferdsløftet: gratis barnehage til alle, sier Rune Støstad, nestleder i Innlandet Ap.

Kontantstøtten lever farligere enn på mange år når Arbeiderpartiet samles til landsmøte i Folkets Hus i Oslo denne langhelgen.

Ap skal vedta ny oppvekstpolitikk og kampen om hva som skal bli Aps nye, store velferdsløft er i gang. Slikt koster penger. Da øker presset mot den omstridte pengestøtten til foreldre som velger å være hjemme med småbarn.

BAKGRUNN: Hentet ideen til kontantstøtten bak jernteppet

Tunge lag vil kutte kontantstøtten

Tungvekteren Vestland Ap er blant dem som har sendt inn forslag om å bruke kontantstøttemidler til et nytt velferdsløft.

– Vi ønsker i første rekke å gjøre SFO gratis og innføre et skolemåltid, og inkludere gratis barnehage på sikt, skriver Roger Valhammer, Aps toppkandidat i Bergen kommune, til Vårt Land.

Lokallagene i Trysil, Hamar og Stange har på sin side fått støtte fra fylkesstyret i Hedmark om å bruke kontantstøtten på gratis barnehage. Mandag denne uka ble Hedmark slått sammen med Oppland til Innlandet Ap, som ikke har landet et felles ståsted før landsmøtet.

– Jeg møter flere og flere som peker på gratis barnehage som det neste store løftet, sier Rune Støstad i Innlandet Ap.

Tidligere har argumenter om kvinnefrigjøring og integrering dominert kontantstøttedebatten i Ap. Også i år er det til stede gjennom Aps integreringsutvalgs anbefaling om å fjerne kontantstøtten.

De siste landsmøtene har det imidlertid vært få fremstøt om fortgang for å bli kvitt kontantstøtten. Nå øker altså presse fra nytt hold.

LES OGSÅ: Høyre frykter Ap vil finansiere nye velferdsløft ved å økse kontantstøtten

Tror gratis barnehage vil vinne på sikt

Tre kandidater synes å seile opp i kappløpet om å bli Aps nye velferdsløft på oppvekstfeltet: Gratis SFO, gratis skolemåltid – og gratis barnehage.

Alle innkomne forslag oversendes imidlertid Aps berømte redaksjonskomiteer, der mangt et fremstøt har lidd døden eller blitt moderert.

De færreste tilhengerne av gratis barnehage tror på full seier på dette landsmøtet, men mener partiet er i bevegelse:

– Dette er en typisk sak som partiet kan tilnærme seg og så innføre gradvis, sier Rune Støstad i Innlandet Ap.

– Saken må modnes litt mer. Det er mer sannsynlig at vi vedtar et gratis skolemåltid i år, sier Aud M. Riseng, Aps ordførerkandidat på Hamar.

Roger Valhammer tror derimot det er rimelig stor oppslutning rundt Vestlands forslag om å gjøre SFO gratis og innføre et skolemåltid.

LES OGSÅ: Jonas Gahr Støre ivrer for store reformer for barnefamilier

Hva vil Ap med ventestøtten?

I gjeldende partiprogram går Ap inn for å erstatte kontantstøtten med en «ventestøtte» for foreldre som venter på barnehageplass etter endt foreldrepermisjon.

Svarene spriker når Vårt Land spør lokal- og fylkespolitikerne om de også vil kutte ventestøtten, men flertallet synes som Roger Valhammer i Vestland at det «ikke er like naturlig».

Ingen av forslagene nevner ventestøtten med ett ord. Ei heller i Aps alternative budsjett for 2019. Det skyldes at Ap der går inn for løpende barnehageopptak og legger ekstra penger på bordet til barnehageplasser, får Vårt Land opplyst fra partiet sentralt.

Da blir ventestøtten unødvendig, men den står ved lag hvis noen likevel skulle måtte vente noen uker på barnehageplass når foreldrepermisjonen er over, er budskapet.

Ventestøtten begrunnes dermed praktisk, ikke med at foreldre skal kunne vurdere at barnet behøve litt mer tid med mor eller far før barnehagestart.

LES OGSÅ: Dette er anbefalingene fra Aps oppvekstutvalg

Fra oppbevaringssted til pedagogisk verksted

For tilhengerne av gratis barnehage handler det om å gi alle barn en så lik start på skolegangen som mulig:

Even Eriksen, Aps ordførerkandidat i Trysil, viser til at barnehagen i så måte har blitt viktigere enn den var da Kjell Magne Bondeviks sentrumsregjering innførte kontantstøtten.

Barnehagen har gått fra å være et «oppbevaringssted» til å bli et «pedagogisk verksted og starten på utdanningsløpet» de siste tiårene, mener han:

– Da er det enda viktigere at alle får ta del i det løpet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk