Politikk

Ap vil kurse alle foreldre

Arbeiderpartiets oppvekstutvalg går også inn for å samle tjenester til barnefamilier på ett sted – et «Familiens hus».

– «Utdanning, utdanning, utdanning», sa Tony Blair på 1990-tallet. 20 år senere er erkjennelsen utvidet til «oppvekst, oppvekst, oppvekst».

Dét sa Jonas Gahr Støre da han mottok Arbeiderpartiets oppvekstutvalgs forslag til forbedringer i Aps oppvekstpolitikk.

Mest «tabloid» blant forsalgene: Nei til hjemmelekser, ja til lekser i skoletiden.

– Jeg har selv vært hjelpeløs da jeg skulle hjelpe et barn som sliter med matte. Dette er kilden til ulikhet, sier Støre til Vårt Land.

LES OGSÅ: Disse kniver om å bli KrFs nye nestleder

Familiepakke: Foreldrekurs og «Familiens hus»

Nettopp kamp mot ulikhet og utenforskap står sentralt i innstillingen, «Barna våre», som tar for seg alle sider av hele oppveksten med vekt på utsatte grupper.

– Målet er å styrke barnas fellesarenaer. Tidlig innsats gir innsparinger senere, sier utvalgsleder Cecilie Knibe Kroglund.

Blant grepene er en familiepakke. Ap-gruppa vil tilby foreldrekurs til alle barnefamilier:

– Vi må spille på familiene og hindre at utfordringer vokser til problemer. Derfor ønsker vi å tilby attraktive foreldrekurs som møter utfordringene i krevende faser i familielivet, sier utvalgsmedlem Elise Bjørnebekk-Waagen.

Eks-barneombud Anne Lindbo og KrF er blant dem som tidligere har tatt til orde for ulike foreldrekurs for å forebygge omsorgssvikt.

Utvalget går også inn for å samle tjenester til barnefamilier under ett tak – helsestasjon, svangerskapsomsorg, forebyggende barneverntjeneste og den spesialpedagogiske PP-tjenesten. Gjerne også familievernkontor, mener Bjørnebekk-Waagen.

– Da får barnefamilier ett sted å forholde seg til og fagfolkene kan samarbeide og samordne hjelpen. Alle er innom helsestasjonen, så terskelen blir lavere for å oppsøke de andre tjenestene senere, sier medlemmet av Stortingets helse og omsorgskomité.

Det bør være slike «Familiens hus» i alle kommuner, mener utvalget.

LES OGSÅ: Ny måling: Høyre stuper etter strid om tvillingabort

– Aktivitetsskolen har blitt et oversett oppbeavaringssted

Utvalgsleder Kroglund lanserte også en fritidsreform:

• Gratis halvdagspass til aktivitetsskole/SFO i 1.-4. klasse, heldagspass i hele grunnskolen for barn med nedsatt funksjonsevne.

• Legge til rette for at fritidsaktiviteter kan gjennomføres rett etter skolen i samarbeid med frivilligheten.

Målet er ikke en heldagsskole eller å overta for den tradisjonelle fotballtreningen, men å sikre tilgang for alle til meningsfulle fritidsaktiviteter, ifølge utvalget.

– Aktivitetsskolen har blitt et oversett oppbevaringssted for barn mens foreldre er på jobb. For mange er det veldig dyrt. Vi vil bedre kvaliteten og få inn fritidsaktiviteter så barn som ellers er ekskludert kan få være med, sier utvalgsmedlem Martin Henriksen.

Statlig oppdragelse, vil noen hevde?

– Nei, vi må forstå hvordan foreldre har det. De fleste er i full jobb og har hektiske hverdager. Da må vi tenke nytt for å lette tidsklemma, svarer Henriksen.

– De som kommer hjem tidlig fra skolen er de som virkelig burde gått på aktivitetskolen, istemmer Støre.

LES OGSÅ: Slik drev rødgrønne jakt på KrF i debuten som regjeringsparti

Tjenester foran kontanter

Utvalget går ikke inn for å øke barnetrygden, kun å stoppe kommunenes mulighet til å avkorte barnetrygden til familier som også mottar sosialhjelp.

– Vi ønsker i universelle tjenester fremfor universelle kontantytelser og behovsprøvde ordninger, forklarer utvalgsleder Kroglund.

Ap-leder Støre benytter anledningen til å gi den borgerlige regjeringen en bredside:

– De øker barnetrygden, men barnehageprisen øker mer. Det er samme mønster med barnehager. Noen får gratis, men de fleste foreldre får økt pris. Det er et utverdig spill, sier Støre, og legger til:

– De vil senke skattene for de rikeste og slanke staten, vi vil ha lik tilgang for alle til trygge tjenester som gjør deg i stand til å ta kloke valg.

LES OGSÅ: Ap-utvalg foreslår maksgrense på årlig innvandring

Valgnederlaget i 2017

Utvalgets forslag skal opp til debatt på vårens Ap-landsmøte. Der vil de bli vedtatt – eller forkastet.

Oppvekstutvalget er et av fire utvalg som Ap satt ned for å utvikle ny politikk etter valgnederlaget i 2017. Mest kjent av dem er nok migrasjonsutvalget ledet av Masud Gharahkhani.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk