Politikk

Koblet Siv Jensen og regjeringen til rasisme

– Siv Jensen brukte all sin tid på å mistenkeliggjøre minoriteter og innvandrerbefolkningen da hun la fram ulikhetsmeldingen, sier SVs inkluderingssjef.

Gardermoen  20190329.
Marianne A. Hussein, leder for SVs inkluderingsutvalg og medlem av sentralstyre i SV.


Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

(GARDERMOEN): – Rasisme er gift for samfunnet.

Dét sa leder for SVs inkluderingsutvalg, Marian A. Hussein, da hun fredag la fram forslaget til antirasistisk resolusjonen for SVs landsmøte, som hun har ledet arbeidet med.

LES OGSÅ: SV varsler kamp mot muslimhat

Koblet Siv Jensen til rasisme

I talen koblet hun Erna Solbergs regjering til nettopp rasisme.

– Et eksempel på det fikk vi da regjeringen la fram sin ulikhetsmelding. Finansminister Siv Jensen brukte all sin tid på å mistenkeliggjøre minoriteter og innvandrerbefolkningen, og på å tåkelegge konsekvensene av hennes politikk, sa Hussein.

Frp-lederen trakk som kjent fram innvandring som en sentral årsak til fattigdom, særlig barnefattigdom, da stortingsmeldingen om ulikhet ble lagt fram nylig.

Kritikken fra Hussein kom da hun satte rasisme i sammenheng med kamp mot økonomisk ulikhet.

– Rasismen i alle dens former skaper mistillit mellom mennesker og legitimerer skjev fordeling av makt og ressurser, var budskapet i talen.

LES OGSÅ: Rødt rapper stadig flere av SVs velgere

SV kvesser profilen før lokalvalget

Kampen mellom Kari Elisabeth Kaski og Torgeir Knag Fylkesnes om nestledervervet er ikke det eneste som skjer på SVs landsmøte denne helgen.

Partiet, som seiler i medvind om dagen, skal også vedta hovedsatsinger inn mot høstens lokalvalg og frem mot stortingsvalget i 2021. Slik skal SV spisse profilen i kamp om venstresidevelgere i konkurranse med et stadig mer slagkraftig Rødt.

Foruten hovedsatsinger om ulikhet og klima vier partiet denne gangen en egen resolusjon til nestlederkandidat Torgeir Knag Fylkesnes kjepphest – næringspolitikk.

Sist, men ikke minst, kvesser SV altså den antirasistiske profilen med en egen resolusjon, som trolig vil gjøre SV til første parti som formelt går inn for en egen handlingsplan mot muslimhat. Avgjørelsen faller lørdag ettermiddag.

LES OGSÅ: Holder SV koken, blir valgnatten en feststund

Lysbakken vil ikke forby nazister

Der ventes særlig at et mindretallsforslag om å forby nynazistiske Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) vil vekke strid.

SVs inkluderingssjef, Marian A. Hussein, vil gå enda lenger og åpne for å forby rasistiske organisasjoner som sådan.

Audun Lysbakken støtter derimot ingen av forslagene:

– Jeg støttet ikke forslaget om å forby Den nordiske motstandsbevegelsen, da dette ble behandlet på landsstyremøtet. Og jeg kommer ikke til å gjøre det på landsmøtet heller, sier SV-lederen til Vårt Land.

LES OGSÅ: SVs inkluderingssjef vil forby rasistiske organisasjoner

Siv Jensen: – SV er naive

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen avviser kritikken fra Marian A. Hussein blankt:

Det er ikke rasisme å påpeke utfordringene vi har med innvandring og integrering i Norge. Hvis vi skal klare å løse problemene så må man tørre å snakke om dem, ikke stikke hodet i sanden. Nettopp den naive tilnærmingen som SV har stått for gjør at vi har store utfordringer med innvandring og integrering, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

Tallene viser en tydelig kobling mellom innvandring og ulikhet, mener Jensen.

– Innvandring er en av de viktigste årsakene til at ulikheten har økt gradvis de siste 30 årene. Økningen i barnefattigdom fra 2006 til 2016 består nesten utelukkende av barn med to innvandrerforeldre. Vårt svar på økende ulikhet handler om å sette folk i stand til å bidra og ta vare på seg selv. Da må vi legge til rette for at man velger å ta utdanning og gi insentiver til å jobbe så man blir integrert, er budskapet fra finansministeren.

LES OGSÅ: Klima skaper økt rødgrønn spenning

Hussein: – En ære

Det hører med til historien at Statistisk Sentralbyrås Rolf Aaberge, som har forsket på ulikhet i en årrekke, sa til NRK at Siv Jensen tok feil da hun hevdet at innvandring er hovedårsaken til økende ulikhet i Norge. Det gjorde hun på direkte spørsmål i NRKs Politisk kvarter, da regjeringens ulikhetsmelding ble lagt fram ved inngangen til mars.

Nettopp ulikhet i makt og rikdom var hovedtema i Audun Lysbakkens åpningstale på SVs landsmøte fredag. Han var ikke nådig i sin kritikk av regjeringens politikk.

Marian A. Hussein syntes uansett at det var «en ære» å få legge fram den antirasistiske resolusjonen til debatt på Gardermoen fredag.

– Et rasismefritt samfunn er et samfunn der alle kan delta på lik linje uansett hvem du er, hva du tro på, hvem du elsker eller hvilke forfedre du har. SV er et sosialistisk parti og et likestillingsparti. Derfor er vi også et antirasistisk parti, sa hun i talen sin.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk