Politikk

Nå er det over og ut for trosminister Grande

Trine Skei Grande var like om hjørnet med den nye trospolitikken. Men nå overtar KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Venstre-leder Trine Skei Grande er oppglødd over Solbergs-regjeringens nye start, med flertall i Stortinget og KrF på laget. Men ansvaret for tros- og livssynspolitikken er fra nå av ute Kulturdepartementet, som hun leder.

Overfor Vårt Land forklarer Venstre-lederen hva hun tenker om verdiordene som KrF fikk på plass i regjeringserklæringen og at livssynspolitikken nå er flyttet til Kjell Ingolf Ropstads barne- og familiedepartement.

– KrF fikk jo inn tydeligere forankring i kristenarv i den nye regjeringsplattformen. Hvor tilfreds er Venstre med akkurat det?

– Det kan jeg leve med, ganske godt, svarer Grande.

LES OGSÅ: Blanda kjensler frå Hareide då statsrådane blei presentert

Mindre livssynsnøytralt?

Ved siden av SV er Venstre det partiet på Stortinget med tydeligst kamp for livssynsnøytralitet.

– Når Venstre ikke lenger har livssynsansvaret, ligger vel den nye trospolitikken an til å bli mindre nøytral?

– Nei. Venstre sitter jo i samme regjering. Vi skulle gjerne fortsatt å ha ansvar for tros- og livssynspolitikken, det innrømmer jeg gjerne. Vi var nesten ferdig med den nye stortingsmeldingen om tros- og livssyn, svarer Grande og tilføyer:

– Jeg håper Kjell Ingolf tar inn i meldingen det som vi har gjort i forarbeidet vårt.

LES OGSÅ: Ropstad blir livssynsministeren

Og nå: Likestillingsminister

Historien om hvorfor ansvaret for livssynsansvaret skiftet, er også en historie om en intern «likestillingskamp» i regjeringen. Samt spekulasjoner om at Ropstad og KrF skulle slippe ansvaret for homo- og kvinnesak når de inntar Barne- og likestillingsdepartementet.

Pressen grillet tirsdag både Erna Solberg og Grande om det var KrFs trøbbel som lå til grunn for at livssyn skulle ut av Kulturdepartementet – og likestilling inn.

Grandes og Venstres fortelling er at de er de selv som har kjempet hardt for å få likestillingsstatsråden.

– Likestilling har vært en drivkraft siden jeg meldte meg inn i Unge Venstre som 13-åring, sa hun til pressen.

Nå vil Venstre være likestillingspolitikkens «ansikt».

LES OGSÅ: KrF-Syversen: – Håper plattformen og kvardagen vil samle oss

Solberg – en «sentrumsregjering»?

I fjor på denne tiden var Venstre alene om å gi inn i Solberg-regjeringen. Etter tirsdagens regjeringsutvidelse er de to sentrumspartiene Venstre og KrF på samme maktlag igjen.

– Vil du kalle Solberg-regjeringen for en «sentrumsregjering»?

– Nei, det riktigste er vel å omtale den som en firepartiregjering. Men sentrumspreget er større enn for litt siden og vi har nå en mulighet til å presse politikken mer mot sentrum. KrF og Venstre kan sikre at tradisjonelle sentrumsverdier som kamp mot barnefattigdom og bistand, kan løftes.

– Og det vil folk merke?

– Ja, det håper jeg.

LES OGSÅ: KrF-Ulstein måtte gå runder med seg selv før han sa ja til å bli statsråd

Grande: KrF og oss finner sammen

Under Granavollen-forhandlingene var det overskrifter om at det var like mye kamp mellom KrF og Venstre som mellom sentrumspartiene og de to blå.

– Er ikke avstanden i verdisaker mellom dere og KrF tidvis en utfordring?

– Det er ulike krysningspunkter mellom oss. Det finnes det ikke noen fasttømret «regel» om dette. Vi ser at det går kjapt å bli enige når vi diskuterer skolesatsing og lærersatsing. Vi finner felles løsninger, svarer Grande.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk