Politikk

Flere trekker seg og melder seg ut av KrF

Dagen derpå: Flere KrF-veteraner melder seg ut av partiet etter vedtaket om å gå inn i ­regjering. Fylkesleder og sentralstyremedlem Dag Sele trekker seg.

Bilde 1 av 2

Det har vakt kraftige reaksjoner i store deler av KrF etter at partiets landsstyre torsdag kveld valgte å gå inn i Erna Solbergs regjering. Allerede få timer ­etter vedtaket ble gjort med knapp margin, valgte flere av partiets v­eteraner å takke for seg.

– Partiet flytter seg såpass at jeg ikke lenger kan ­identifisere meg med det, sier Svein ­Helgesen.

Han er tidligere statssekretær, stortingsvara og medlem av KrF gjennom 50 år.

Annet parti

– Dette er tungt og sårt. Men samtidig må jeg bare akseptere at partiet har flyttet seg så langt fra den posisjonen man hadde i den tiden jeg selv var aktiv, sier Helgesen.

Han sier at man med ­regjeringsvedtaket flytter ­partiet fra sentrumsposisjonen og ­blokkuavhengighet til en ­sentrum-høyre-posisjon i norsk politikk.

– Dette kan jeg ikke lenger stå inne for som medlem, sier ­Helgesen.

LES OGSÅ: Listhaug storfornøyd: KrF og Venstre tapte om kvoteflyktninger

Mange går ut

Helgesen får ­følge fra flere veteraner med lang fartstid i partiet. Både tidligere Forsang-ordfører Ole Tom Guse og tidligere Suldal-ordfører Roar Obrestad har takket for seg. Det har også Marit Brandt Lågøyr som har vært rådgiver for Knut Arild Hareide.

– KrF har nå valgt å være på lag med Frp. Den retningen sliter jeg med å følge, skriver Lågøyr på Facebook.

Tidligere nestleder og statssekretær Odd Anders With har også sendt inn sin utmelding.

– Man devaluerer sine egne verdier i praksis når man ­løfter opp og legitimerer de ­verdier Frp er mest kjent for. Det ­knappe vedtaket i landsstyret er med på å sementere toblokks­tenkningen og polariseringen i norsk ­politikk, sier With.

– Hva tror du om fremtiden til partiet?

– Jeg tror det er store sjanser for at den kursen som nå befester seg, om ikke å bli et lands­dekkende parti, vil forverre seg. Det kan kanskje bidra til at man ikke blir representert på Stortinget.

LES OGSÅ: Her er KrFs verdiseire – og litt bismak

Fjell  20181027.
 Fylkesleder Dag Sele på ekstraordinært fylkesårsmøte i Hordaland KrF.  
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Trekker seg: Fylkesleder i Hordaland og sentralstyremedlem Dag Sele.

Løftebrudd

Anne Marie Bagstad Jøranli, 1. nestleder i Oppland KrF og tidligere fylkesleder, sier også takk for seg.

– Jeg er overbevist om at jeg ikke kan være med på denne ferden, sier hun og begrunner utmeldingen med innvandringspolitikken i den nye plattformen, løftebrudd om ikke å regjere med Frp og det hun omtaler som «bløffen» til Kjell Ingolf Ropstad om abortloven.

Morten Halling, medlem av KrFs valgkomité og tidligere landsstyremedlem, har også sendt sin utmelding etter 20 år i partiet.

– Det jeg er negativ til er å regjere med Frp. Jeg reagerer særlig på at Siv Jensen og Sylvi Listhaug står triumferende og snakker om innstramminger på flyktning og asyl. Det strider imot KrFs hjerte, fortsetter Halling.

I tillegg til en rekke partiveteraner, har flere av de nye medlemmene som kom til ­etter Knut Arild Hareides tale 28. september, valgt å takke for seg. Det gjelder blant annet tidligere ­generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Anne-Marie Helland, kåsør og radiovert Helge Gudmundsen og sokneprest Marianne Bergsjø Gammelsæter.

LES OGSÅ: Derfor stemte røde KrF-ere ja

Trekker seg

I tillegg til ­veteraner og nyinnmeldte, er det også nåværende KrF-topper som drar i håndbrekket: Sentralstyre­medlem Dag Sele trekker kandidaturet sitt til gjenvalg i sentralstyret og ber om å fratre som fylkesleder i Hordaland til årsmøtet i mars – ett år før ­perioden er ferdig.

– Når jeg ikke kan forsvare dette overfor velgerne, er det ikke naturlig at jeg fortsetter, sier Sele.

Han trekker særlig fram det han omtaler som «den sterke formuleringen om skatte- og avgifts­lette» og innvandringspolitikken i den nye plattformen som problematisk.

Videre sier han at manglende gjennomslag i abortsaken også er en del av bildet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk