Politikk

Actis: Gå etter spriten, KrF!

Actis og Blå Kors mener signalene fra regjeringsforhandlingene tyder på at KrF er villig til å akseptere dagens alkoholpolitikk, i bytte mot reversering av rusreformen. – Det vil være en reell liberalisering av alkoholpolitikken, mener de.

– De store tiltakene for en bedre folkehelse må vinne over de mindre symbolsakene, sier Pernille Huseby, generalsekretær i Actis i en pressemelding.

Organisasjonen er ikke fornøyd med Kristelig Folkepartis prioriteringer i forhandlingene på Granavolden. Aftenposten avslørte søndag at ruspolitikken er et av de store gjenværende stridspunktene i regjeringsforhandlingene, som ikke ble ferdige til mandag som partiene hadde lagt opp til.

KrF vil reversere rusreformen

KrF skal ha ønsket å reversere store deler av den såkalte rusreformen som Venstre fikk gjennom da de gikk inn i regjering i fjor. Reformen innebar at «straffereaksjonen» for bruk og besittelse av rusmidler ble overført fra justissektoren til helsesektoren, at flere legemidler ble tatt i bruk i legemiddelassistert rusbehandling (LAR), samt at man startet forsøk med heroinassistert behandling.

KrF skal særlig ha ønsket å reversere de siste to punktene. Dette mener Actis er feil prioritering.

– KrF må prioritere å bremse opp liberaliseringsforslag i alkoholpolitikken, fremfor å få gjennom kutt i LAR, som er et viktig overdoseforebyggende tiltak, sier Huseby.

Mener regjeringen har liberalisert

Organisasjonen mener Kjell Ingolf Ropstad og resten av KrFs forhandlingsteam ikke kan akseptere en formulering lik den som sto i samarbeidsavtalen i forrige periode. Den gangen sto det at «hovedlinjene i alkoholpolitikken ligger fast», men Actis mener regjeringen har vedtatt stadige liberaliseringer likevel.

– Vi fikk det som i praksis var en økning i taxfreekvoten, gjennom at man kunne bytte tobakkvote mot mer alkohol. I tillegg åpnet man for gårdssalg av alkohol, sier Huseby til Vårt Land.

Blå Kors peker også på at reklameforbudet mot alkohol er blitt liberalisert. Kristelig Folkeparti fikk fjernet økningen i taxfreekvoten i budsjettforliket i høst, men det ble varslet omkamp i regjeringsforhandlingene. I tillegg åpner Jeløya-plattformen for at kommunene kan utvide salgstidene for alkohol.

Vil la polet ta taxfree

I pressemeldingen skriver Actis også at de ønsker at KrF skal kjempe for at taxfreesalget av alkohol blir overført til Vinmonopolet.

– Det er viktig for å få en helhet i alkoholpolitikken og verne om monopolordningen, sier Huseby.

Også Blå Kors mener KrF bør satse på innstramming av alkoholpolitikken framfor avvikling av rusreformen. De mener målene i dagens alkoholpolitikk er blitt vanskeligere å gjennomføre.

– Selv om enkelte opplever reguleringer på salget av alkohol som en innskrenkning av valgfrihet, handler en restriktiv alkoholpolitikk om å forhindre at skadene på individ og samfunn blir for store, sier generalsekretær Jan Elverum i pressemeldingen.

Vil forhindre skader

Elverum mener det store flertallet ønsker en restriktiv alkoholpolitikk.

– Selv om enkelte opplever reguleringer på salget av alkohol som en innskrenkning av valgfrihet, handler en restriktiv alkoholpolitikk om å forhindre at skadene på individ og samfunn blir for store, sier han.

Kristelig Folkepartis helsepolitiske talskvinne, Olaug Bollestad, hadde ikke anledning til å kommentere påstandene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk