Politikk

Krever dissens om tvillingabort

Dersom regjeringsplattformen inneholder forbud mot tvillingabort, varsler Unge Venstre-lederen internt opprør. Men i Venstre er det delte meninger.

– Jeg legger til grunn at Venstre ikke blir med på en formulering om fosterreduksjon i forhandlingene. Det vil være døden for enhver regjering å stramme inn på abortloven. Jeg vil bli ekstremt skuffet om det skjer, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

Abortfloke

I Kristelig Folkeparti (KrF) er det en forventning om at det i regjeringsplattformen mellom de fire ikke-sosialistiske partiene varsles endringer i abortloven. I striden om partiets veivalg, sa statsminister Erna Solberg seg villig til å diskutere abortlovens paragraf 2c om tilgang til abort etter uke 12 ved alvorlig sykdom hos fosteret, samt forbud mot fosterreduksjon ved flerlingesvangerskap – såkalt tvillingabort. KrF-nestlederen, Kjell Ingolf Ropstad, omtalte dette som en «historisk mulighet» til å endre abortloven dersom partiet gikk til høyre.

Torsdag uttalte KrFU-leder Martine Tønnessen til NRK at partiet kunne nøye seg med et forbud mot tvillingabort for å svare på partiets forventninger om abortgjennomslag.

LES OGSÅ: Fortsatt aborturo på rød side i KrF

Opprør

Nå varsler Unge Venstre-lederen internt opprør i Venstre dersom partiets forhandlingsdelegasjon blir med på en formulering om et slikt forbud i plattformen.

– Hvis man i forhandlingene kommer fram til en endring av abortlovgivningen, forventer jeg at Venstre tar ut dissens. Det er naturlig at Unge Venstre tar den kampen internt i partiet for at landsstyret skal si nei, sier Hansmark.

Han sier det vil ta seg ekstremt dårlig ut for et liberalt parti som Venstre å sikre flertall for å forby fosterreduksjon.

– Men vil ikke en regjeringsplattform være en pakke hvor alle partier vil måtte gi og ta?

– Det er en pakke, men i en sak av dette kaliberet bør vi ta ut dissens. Vi skal stå bak helheten, men dette vil være en altfor tung sak for partiet å svelge. De skal slite med å få de stemmene de trenger i Stortinget for å endre loven, sier Hansmark.

– Jeg forventer at alle Venstres stortingsrepresentanter blir fristilte og stemmer imot et slikt forbud, understreker han.

Vil fristille

I fredagens Klassekampen uttalte Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen og Høyres Heidi Nordby Lunde at de forventer at deres stortingsgrupper blir fristilte i en eventuell avstemning i Stortinget om tvillingabort. Bruun-Gundersen varsler allerede at hun vil stemme mot et slikt forbud.

Vårt Land har spurt flere av Venstres stortingsrepresentanter om de synes det er riktig å fristille stortingsgruppen i dette spørsmålet. De er tilbakeholdne med å kommentere fristilling før plattformen er klar.

– Verdisaker har i noen tilfeller kunne gitt fristilling. Men denne konkrete saken om tvillingabort må vi ta stilling til når vi får den på bordet. Per nå er det en helt hypotetisk problemstilling, sier stortingsrepresentant André Skjelstad.

– Jeg tror at alle disse spørsmålene er noe de som sitter og forhandler ute på Hadeland bør svare på. Jeg har ikke så mye å si om det, sier stortingsrepresentant Grunde Almeland.

Mens forhandlingene pågår, ser jeg ingen grunn til å diskutere eller spekulere i hvordan vi skal forholde oss til hypotetiske resultater og hypoteser om hvordan vi skal stemme. Vi har tillit til våre forhandlere og avventer til resultatet foreligger, uttaler parlamentarisk nestleder Abid Raja.

Refser

Helsepolitisk talsperson Carl-Erik Grimstad går imidlertid langt i å avfeie fristilling om tvillingabort.

– Fristilling er bare noe man skal bruke i ekstreme tilfeller. Det er klart at noen kanskje vil kalle spørsmålet om tvillingabort for ekstremt, men jeg oppfatter det ikke sånt, sier Grimstad.

– Dersom landsstyret i partiet anbefaler et forhandlingsresultat, vil jeg være så lojal at jeg stemmer for dette, fortsetter han.

Grimstad er kritisk til uttalelsene fra Bruun-Gundersen og Nordby Lunde om fristilling.

– Det er uheldig at enkeltrepresentanter går ut og forskutterer et ultimatum, og bryter dette ned til enkeltrepresentanters meninger. Det er urent trav, sier han.

Intern uenighet

Venstres landsstyre vedtok i desember at partiet ikke kan «gå med på noen endringer i dagens abortlov som medfører innskrenking i kvinners rettigheter». Etter møtet, uttalte både stortingsrepresentant Guri Melby og flere andre Venstre-topper at det inkluderte forbud mot tvillingabort.

Likevel er det delte meninger om saken i Venstres stortingsgruppe.

– Venstres syn i abortspørsmålet er godt kjent. Vi er imot å svekke kvinnens rett til å bestemme over egen kropp. Hva gjelder fosterreduksjon, er det delte meninger i Venstre om dette, forklarer Abid Raja.

18. oktober uttalte Raja til VG at han er mot fosterreduksjon og at han er villig til å gå i front for at Venstre skal slutte seg til forslaget om å stoppe tvillingabort.

Unge Venstre-lederen avfeier Raja og andre i partiet som er imot tvillingabort.

– Stortingsrepresentantene må gjerne snakke om moralske kvaler, men partiet er helt klare på at man ikke kan gå med på dette under noen omstendigheter, sier Hansmark.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk