Politikk

Ap-utvalg vil bruke bistand på flyktninger

– Jeg håper det er noen voksne hjemme i Ap som kan stoppe dette, sier SVs Karin Andersen.

– De fleste flyktninger er i nærområdene til landet de flyktet fra og der vil de være utrolig lenge. Da holder det ikke med nødhjelp. De må gis fremtidsmuligheter og arbeid, sier Masud Gharahkhani til Vårt Land.

Onsdag ettermiddag la lederen for Arbeiderpartiets mye omtalte migrasjonsutvalg fram en enstemmig innstilling til ny asyl- og flyktningpolitikk.

LES OGSÅ: Paul Collier: «Debatten om innvandring lider av ­intellektuell latskap»

Solidaritetspott

Blant utvalgets forslag er en solidaritetspott på 5 milliarder kroner for «bedre å ivareta flyktningenes langsiktige behov i nærområdene».

Potten skal bidra til at de kan skaffe seg et sted å bo, og får adgang til skole og arbeid – ikke bare blir sittende i en leir med livet på vent, slik tilfellet ofte er i dag.

Pengene til solidaritetspotten skal hentes fra to kilder:

• Summen av tiltakene i innstillingen forutsettes å gi færre asylankomster og redusert behov for å bruke bistand på flyktninger i Norge. Det vil frigjøre penger.

• Den årlige veksten i bistandsbudsjettet. Siden én prosent av statsbudsjettet brukes på bistand hvert år, øker også kronebudsjettet hvert år siden statsbudsjettet vokser i størrelse.

– Veien til en solidaritetspott går via færre asylsøkere ved grensen, årlig vekst i bistandsbudsjettet og omprioriteringer i et bistandsbudsjett som er på 36-37 milliarder kroner, sier Gharahkhani.

– Hvilke partier tror du vil støtte å vri bistandspenger til dette formålet? Høyre og Frp?

– Ser du hva som er det store temaet i FN om dagen, så er det flyktningpolitikk. Norge kan som humanitær stormakt vise vei, dersom det er vilje i Stortinget.

LES OGSÅ: Fornying av Aps migrasjonspolitikk ga både bråk og utsettelse

– Usolidarisk

SVs Karin Andersen vender tommelen ned:

Det er usolidarisk å kutte bistandsbudsjettet for å hindre at Norge skal ta vår andel av flyktninger. Gharahkhani må svare på hvem de skal ta bistandspengene fra. Er det vaksineprogrammer, er det arbeidet for trygg abort eller er det direkte nødhjelp? Jeg håper det er noen voksne hjemme i Ap som kan stoppe dette. Norge har råd til å beholde bistanden og å hjelpe noen flere flyktninger enn i dag, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

Heller ikke KrF vil ta fra «langsiktig utviklingsarbeid og styrking av sårbare stater», skriver Knut Arild Hareide i en tekstmelding:

– Å ta fra verdens aller fattigste for å løse vestens migrasjonsutfordringer er ikke KrF med på! Men KrF støtter at Norge skal bidra til å sikre jobb, helsehjelp og skole til de som oppholder seg i «nærområdene», skriver partilederen.

AUF-leder Mani Hussaini hører til den mer innvandringsliberale fløyen blant utvalgets tolv medlemmer, men støtter innstillingen:

– Dette forslaget vil nok bli en diskusjon i AUF. Men dette inngår i en helhet. Vi vil hjelpe nabolandene til å hjelpe sine flyktninger. Vi gir dem et insentiv for å integrere flyktninger i samfunnene sine, sier han til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk