Politikk

Listhaug-uro i KrF og Venstre

Sylvi Listhaug er ny nestleder i Frp. KrFere frykter at avstanden mellom de to partiene vil øke.

– Sylvi Listhaug har ikke gjort seg særlig populær i KrF. At hun blir nestleder vil ikke være en fordel for en mulig forbedring av samarbeidsklimaet, sier Arne Willy Dahl, leder i Akershus KrF.

– Jeg er bekymret for splittende retorikk, som vi ikke er begeistret for. Listhaug gjør det ikke lettere og skaper mye uro, sier Oddny Helen Turøy, leder i Rogaland KrF.

De leder to svært ulike KrF-fylker. Men begge er urolige over at Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug igjen får en mer fremskutt politisk posisjon.

Tidlig mandag kveld ble hun konstituert som første nestleder i Frp. Ketil Solvik-Olsen forblir andre nestleder, selv om han flytter til USA for et år.

LES OGSÅ: Carl I. Hagen bekymret for Frps profil

Raja rykket ut mot Listhaug

Samme dag rettet nok et sentrumsparti kraftig skyts mot Listhaug i Dagbladet:

– Jeg frykter ikke svenske tilstander. Jeg frykter «Sylvi-tilstander». Jeg vil ikke lenger tie når hun snakker negativt om muslimer og innvandrere som gruppe og fremmer myter og fordommer. Hun har en hatsk retorikk, sa Abid Q. Raja, finanspolitisk talsperson i regjeringsmakker Venstre.

Raja, som også er visepresident på Stortinget, mener Listhaug i sine ulike statsrådverv gjorde lite for å fremme integrering og stoppe ungdomskriminalitet.

– Det er nok ikke min retorikk som motiverer hardbarka kriminelle til å stjele, selge dop og terrorisere lokalbefolkningen i deler av Oslo, svarte Listhaug.

Hun anklaget Venstre og Ap for å «drive skjønnmaling av problemene i Oslo» og viste til tiltak hun hadde kommet med.

LES OGSÅ: 30 år siden Carl I. Hagens Mustafa-brev

«Det andre Frp»

Selv om Vårt Lands stikkprøve blant fylkeslederne i KrF viser uro for tøffere samarbeidsklima, sier alle som KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad at de ikke ønsker å blande seg inn i Frps valg av sentrale partiverv.

Men Per Sandbergs exit som fiskeriminister, og valget av Listhaug som hans erstatter som nestleder, har uansett satt fart på diskusjonen om balansen mellom fløyene i Frp og hvem som tar over den dagen Siv Jensen går av som partileder.

– Listhaug er favoritten til en fløy i Frp som er satt i skyggen av regjeringsdeltakelsen. Siv Jensen har valgt statsråder fra den pragmatiske og markedsliberale partifløyen. Da blir det vanskelig for Frp å opprettholde inntrykket av politisk bredde i organisasjonen, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

LES OGSÅ: Frp-kilde om utskiftninger i regjeringen: – På høy tid at Jon Georg Dale rykket opp

Tilbake til 90-tallet

Han mener at Listhaug fremstår som den tydeligste talspersonen for «det andre Frp», det som ikke sitter i regjeringskontorene. Da ser Siv Jensen seg tjent med henne som nestleder for å tekkes gamle kjernevelgere.

Det gir dem håp om et Frp som ligner versjonen fra 1990-tallet, mener professoren ved NTNU:

– De ser for seg henne som ny partileder. Carl I. Hagen benytter enhver anledning til å fremheve henne som den naturlige arvtakeren. Det sier noe om spenningene internt i partiet

I lørdagens Vårt Land var partinestor Hagen bekymret for hvordan Frps profil hadde utviklet seg. Med regjeringsdeltakelsen har den mer innvandringskritiske og populistiske fløyen fått mindre plass. Dette er årsaken til partiets dalende oppslutning over tid, hevdet Hagen.

BERIT AALBORG: «En betydelig belastning for regjeringen»

Frps dilemma

Listhaug som stigende stjerne kan føre til knute på samarbeidstråden, mener Anders Todal Jenssen:

– Blir hennes posisjon rådende i Frp, vil det gjøre samarbeidsklimaet mye vanskeligere. Det er et dilemma jeg tror Frp er klar over. Hun kan trygge oppslutningen i kjernetroppene, men øke konfliktnivået og være en belastning i samarbeidet med andre partier.

Samtidig er det stor forskjell på leder- og nestledervervene, forklarer valgforskeren. Mens nestledere ofte får en friere rolle der de skal representere bredden i partiet, må lederen være samlende.

– Folk kan forandre seg når de får nye posisjoner. Siv Jensen fremstår nå mer balansert enn for noen år siden, sier Arne Willy Dahl i Akershus KrF.

– Hvis Listhaug blir partileder, vil hun jo måtte opptre mer samlende i partiet, istemmer Oddny Helen Turøy i Rogaland KrF.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk