Nyheter

Frp-kilde: På høy tid at Jon Georg Dale rykket opp

Frp gjør flere statsrådendringer. Den liberalistiske fløyen holder stand når Siv Jensens allierte Jon Georg Dale erstatter Ketil Solvik-Olsen som samferdselsminister.

Torsdag ble det kjent at Erna Solberg gjør endringer i regjeringen i statsråd i dag. Det er Fremskrittspartiet som bytter ut statsråder:

• Dagbladet melder at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen erstattes av Jon Georg Dale. Bård Hoksrud erstatter Dale som landbruksminister.

• Dagens Næringsliv melder at olje- og energiminister Terje Søviknes erstattes av sin tidligere statssekretær Kjell-Børge Freiberg.

Siv Jensen er nå eneste gjenværende Frp-statsråd fra Solbergs første regjeringslag. Da Vårt Land gikk i trykken var det uklart om det skjer flere omrokkeringer.

LES OGSÅ: Riksadvokaten skal vurdere Søviknes-saken på nytt. Nå går han av.

Kom overraskende

Blant Frp-fotfolk på Stortinget kom endringene overraskende på:

– Jeg har ikke fått noe info, sier Kari Kjønaas Kjos.

Det har imidlertid ligget i kortene at Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen etter hvert kom til å slutte av hensyn til kona, som lenge har tilpasset seg hans karriere.

Erstatteren Jon Georg Dale er en nær alliert av partileder Siv Jensen og tilhører Frps liberalistiske og mindre innvandringskritiske og populistiske fløy. En sentralt plassert meningsfelle sier til Vårt Land at det var på høy tid at han fikk en tyngre post.

Vedkommende synes det er vanskelig å plassere Dales erstatter politisk, men kaller Bård Hoksrud en «folkets mann».

LES OGSÅ: Støre avblåser Ap-krisen etter fersk måling

«Skøyerfant

Søviknes-erstatter Kjell-Børge Freiberg er et ubeskrevet blad. Han var ordfører i Hadsel i Nordland fra 2007 til 2015 før han ble statssekretær. Han gikk av som statssekretær i fjor sommer.

– Jeg kjenner ham ikke godt, men som ordfører har han erfaring med å samarbeide og drive fram politikk. Han er en lugn fyr som er fin å snakke og samarbeide med. Han har ikke markert seg som enkeltsakspolitiker, sier Kari Kjønaas Kjos.

I et NRK-portrett beskrives vesterålingen som en «skøyerfant» som etter 13 år i havbruksnæringen ble kokk på en fiskerbåt uten å kunne lage mat. Han ble politisk engasjert da han så Carl. I. Hagen på TV som ung.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter