Politikk

Carl I. Hagen bekymret for Frps profil

Ketil Solvik-Olsen forblir trolig Frp-nestleder trass statsråd-exit. Carl I. Hagen varsler opprør om Sylvi Listhaug ikke får det andre: – Profilen som gjorde Frp stort har ikke vært ivaretatt.

Bilde 1 av 2

Fredag presenterte statsminister Erna Solberg sine nye statsråder foran slottet. Det er Frp som har stokket om (se faktaboks).

LES OGSÅ: Riksadvokaten skal vurdere Søviknes-saken på nytt. Nå går ministeren av.

Solberg avviste påstander om Søviknes

Terje Søviknes avgang har blitt satt i sammenheng med at overgrepsanklagen mot ham er klaget inn for Riksadvokaten. En ny runde ville vært belastende for regjeringen, skrev politisk redaktør Berit Aalborg i går. På pressekonferansen avviste Erna Solberg dette:

– Ketil og Terje uttrykte allerede før sommeren at tiden var moden for å slutte til høsten. At saken ble påklagd til Riksadvokaten på onsdag, har ikke hatt betydning.

Statsministeren gjentok flere ganger at Ketil Solvik-Olsens avgang ikke var et politisk farvel, men et på gjensyn. Solvik-Olsen har stilt nestledervervet sitt til disposisjon for partiet, men har vært tydelig på at han ikke er ferdig i politikken. Aftenposten og NRK melder om null åpen motstand mot at han forsetter i vervet fra USA.

LES OGSÅ: Frp-kilde: På høy tid at Jon Georg Dale rykket opp

Hagen: – Profilen ikke ivaretatt

Med Per Sandberg og Sylvi Listhaugs sorti i tidligere i år står regjeringen uten statsråder fra Frps innvandringskritiske og populistiske fløy.

Jon Georg Dale tilhører samme liberalistfløyen som Solvik-Olsen. Kjell-Børge Freiberg er et ubeskrevet blad, men ingen énsakspolitiker. Heller ikke folkelige Bård Hoksrud er en ny Sandberg eller Listhaug.

Partinestor Carl I. Hagen er likevel fornøyd med statsrådene.

Her er ingen ny Listhaug men mindre innvandringskritiske liberalister. Har Siv Jensen et balanseproblem?

– VI får se på politikken og budsjettet. Jeg har snakket en del med justisminister Tor Mikkel Wara, for eksempel. Han mener det samme som alle andre i Frp. Men vi var sinte da Listhaug ble fjernet.

Utskiftningene setter fart i diskusjonen om balansen mellom fløyene i Frp-ledelsen, der Listhaug ventelig vil ta over Sandbergs ledige nestlederverv. Samtidig setter Solvik-Olsens USA-tur hans nestlederverv i spill.

Er det naturlig at Listhaug overtar etter Sandberg?

– Det er ren selvfølge. Ellers blir det opprør. Hun er en markant personlighet som markerer Frp på en god måte. Hun opprettholder profilen som bygget Frp til et stort parti og som i flere år ikke har vært godt nok ivaretatt. Da Siv overtok lå Frp på opptil 33 prosent og var iblant suverent størst i landet. Nå ligger vi på 12 prosent. Det var den profilen som gjorde oss store.

BERIT AALBORG: «En betydelig belastning for regjeringen, uansett utfall»

«Alltid snakket fra levra»

Siv Jensen er nå eneste Frp-statsråd igjen fra Solbergs første regjeringslag. Tidligere Frp-medlem og journalist i Minerva, Jan Arild Snoen, forklarer det slik:

– Dette er første gang Frp er i regjering. Partiet har alltid snakket fra levra og tok den arven med Frp seg i regjering. Det var den som felte Listhaug. Sandbergs avgang kan kanskje settes på den kontoen. Resten har vært mer naturlige.

Han tror det kun var bråket rundt Listhaug og Sandberg som var negativt for partiet. Velgerne er fornøyd hvis de får et par kjente fjes og Frp-politikk.

Freiberg er ingen kjent profil?

– Frp har begrenset med statsrådsemner. De mangler omlandet i nærings- og organisasjonslivet å hente statsråder fra som Ap og Høyre har. De har færre erfarne lokalpolitikere. Derfor hentes Hoksrud inn igjen. Freiberg har vært ordfører og statssekretær.

Selv om Frp nå kan bygge profiler, er Jon Georg Dale den eneste stigende statsrådstjernen Snoen kan se.

– Det har ikke kommet mange nye som kan gå etter topposisjonene de siste årene.

Han mener skillelinjene internt i Frp handler om hvor langt de skal gå i egenmarkeringer som kan støte Høyre, og særlig Venstre og KrF.

– Med dette statsrådlaget, må den profilen ivaretas fra utsiden. Det taler for Listhaug som nestleder. Samtidig tyder ting på at Solvik-Olsen fortsatt er veldig innafor.

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk