Nyheter

Vurderer Søviknes-saken på nytt

Terje Søviknes går av som olje- og energiminister. Kvinnen som har anklaget ham for voldtekt ber Riksadvokaten gjenåpne etterforskningen av den 18 år gamle saken.

Begjæringen om en ny etterforskning av voldtektssaken mot olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) er på vei i posten til Riksadvokaten nå og blir trolig behandlet innen utgangen av september, bekrefter førstestatsadvokat Terje Nybøe til Vårt Land i går formiddag.

Anmeldelsen mot Søviknes ble henlagt i 2001. Den nå 34 år gamle kvinnen som anmeldte og hennes bistandsadvokat Jannicke Keller-Fløystad, vil at Riksadvokaten skal vurdere saken på nytt etter at statsadvokaten i juni avviste gjenåpning av saken.

– Svært tungt

Bistandsadvokaten bekrefter til Vårt Land at det nå er sendt en skriftlig klage til Riksadvokaten.

– Min klient opplever det som et overgrep og tar det svært tungt at hver gang saken blir nevnt, blir det vektlagt at den ble henlagt som intet straffbart forhold. Slik det framgår fra saksdokumentene, skrev påtaleansvarlig tilbake i 2001 at Søviknes og kvinnen ga lik forklaring. Det ønsker vi at blir sett på med nye øyne, og vi mener det ble tatt en feil avgjørelse, understreker Keller-Fløystad.

Hun mener det både er mangler ved etterforskningen og valg av henleggelseskode som gjør at det må stilles spørsmål ved om etterforskningen var objektiv, eller om det har vært tatt utenforliggende hensyn.

Søviknes ønsker ikke å kommentere overfor Vårt Land hverken sin avgang eller begjæringen.

Brått på

I går kom nyheten om at Søviknes går av etter to år som olje- og energiminister. Ifølge NRK skal han nå tilbake til lokalpolitikken i Os. Det holdes lokalvalg neste år, og der er Søviknes tiltenkt en viktig rolle.

Samtidig sier en sentralt plassert Frp-kilde til Vårt Land at der landsstyret på forhånd ble informert om at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) avgang per e-post, kom derimot Søviknes avgang brått på. Vedkommende fikk først vite om avgangen i media.

Statsminister Erna Solberg (H) ønsket torsdag ikke å kommentere regjeringsendringene eller at Søviknes går av.

Påstand om voldtekt

– Jeg har mange ganger de siste 18 årene beklaget det som skjedde i 2000. Det skulle ikke skjedd, og det var mitt ansvar å forhindre det. Samtidig har jeg vært klar på at det aldri skjedde noe straffbart. For alle berørte parter håper jeg at vi nå kan legge denne saken bak oss, sa Søviknes til NTB i juni.

Den da 16 år gamle jenta hevder hun ble voldtatt av Søviknes under Fremskrittspartiets Ungdoms landsmøtefest i 2000. Søviknes medga at de to hadde seksuell omgang, men avviste kategorisk at det dreide seg om noe annet enn sex med samtykke fra begge parter. Han trakk seg fra alle rikspolitiske verv i 2001.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter