I en drøy uke skapte KrFs familiepolitisk talsperson Geir Jørgen Bekkevolds vielse av partiets lesbiske kommunikasjonssjef rabalder – akkompagnert av oppslag om stigende utmeldelsestall.
BERIT AALBORG: «De som har meldt seg ut av KrF har kanskje gitt plass til nye»
Nye tall nyanserer
Nå kan Vårt Land presentere oppdaterte tall på ut- og innmeldelser per tirsdag formiddag. Disse nyanserer bildet av et medlemsras i kjølvannet av Bekkevold-saken.
• 168 har meldt seg ut av politiske årsaker.
• 149 har meldt seg inn, inkludert ti innmeldelser i KrFU. Begrunnelse oppgis ikke ved innmeldelse.
Tallene er for 6.-28. august. KrF har også mottatt 53 utmeldelser av andre årsaker (ikke oppgitt grunn, ikke betalt kontingent, rydding i lokale medlemslister, etc.). KrF har ikke kunnet levere tall for tidligere måneder, fordi hele partikontoret er på reise.
Bekkevolds vielse ble kjent gjennom Dagen 7. august.
Saken tok av etter at NRK kvelden 15. august meldte at 50 hadde meldt seg ut av partiet de siste to ukene og at parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan refset partifellen for å sende signaler i strid med programmet.
Tirsdag uka etter var utmeldelsene steget til 126 – 82 av politiske årsaker. Samtidig meldte NRK at 38 hadde meldt seg inn.
LES OGSÅ: Miriam Haddeland Paulsen er ett av 149 nye KrF-medlemmer
Sammensatt Hordaland
Da hadde allerede utmeldelsene til profiler i Hordaland – med ulike begrunnelser – vakt debatt. Hordaland KrFU var, sammen med fylkesleder Laila Eliassen i Vestfold KrF, blant dem som tok til orde for å fjerne Bekkevold som familiepolitisk talsperson.
Hordaland KrF opplyser tirsdag ettermiddag at totalt 34 har meldt seg ut mens 29 har meldt seg inn den siste måneden.
– Jeg tenker at årsakene til innmeldingene er sammensatte, slik Hordaland KrF også er sammensatt. Noen er nok motreaksjoner til utmeldingene mens andre godt kan være folk som ser at kampen for menneskeverdet og mot sortering er viktigere enn noen gang, skriver fylkesleder Dag Sele i en tekstmelding.
Bergen KrF står for over 20 av innmeldingene, forteller finansbyråd Dag Inge Ulstein.
– KrF har bestått av ulike kulturer helt siden Nils Lavik reiste over fjellet og koblet seg på Erling Wikborg og Oxfordbevegelsen. Nå følger de ikke de samme geografiske linjene, men vi må anerkjenne at de fortsatt er der, ikke skubbe dem under teppet. Det er fantastisk at folk stepper opp og tenker at det akkurat nå kreves et sterkt KrF i kampen om bioteknologien og mot utvidet abort og aktiv dødshjelp, sier han.
Vårt Land har tidligere skrevet en reportasje om mangfoldet i Hordaland KrF.
I nabofylket Rogaland er det derimot klart flest utmeldelser, opplyser fylkesleder Oddny Helen Turøy. I august har 45 har meldt seg ut mens 13 har meldt seg inn.
LES OGSÅ: Bekkevold angrer ikke på vielsen
Ekeberg: Kjør debatt
Sentralstyremedlem Hilde Ekeberg, som ledet evalueringsarbeidet etter fjorårets krisevalg, tror det samme gjelder på landsbasis:
– Jeg tror tallene sier ganske mye om at KrF- landskapet er mer nyansert enn det bildet mange forsøker å tegne. De sier også noe om at vi ikke skal være så redde for å ta en skikkelig debatt – også offentlig. sier Hilde Ekeberg.
Også fylkesleder Hege Irene Fossum i Buskerud tror tallene kan gjenspeile at det er ulike meninger blant KrFs velgere i ekteskapsspørsmålet.
BERIT AALBORG: «Vigselsstriden viser at KrF trenger en leder som tør å vise vei»
Hareide får frikirkestøtte
– Jeg er glad for alle som nå melder seg inn. Samtidig er det leit med de som har meldt seg ut. Jeg er opptatt av at det skal være plass til alle i KrF som er enig i vår politikk for et varmere samfunn bygd på kristne verdier, sier Knut Arild Hareide til Vårt Land.
Mandag kveld gikk fem ledere i tre frikirker med et konservativt ekteskapssyn ut i Aftenposten og støttet Hareides valg om ikke å mene noe om vielsen av hensyn til Bekkevolds teologiske frihet.
På spørsmål fra Vårt Land om motivasjonen for innlegget og om de er bekymret for et KrF under sperregrensa som følge av utmeldelser, svarer pastor Andreas Hegertun Filadelfiakirken Oslo og pastor Øystein Gjerme i Salt Bergenskirken:
– Vi er partipolitisk uavhengige og har ikke skrevet med partipolitiske strategier i tankene. Samtidig brenner vi for at kristne verdier skal få være med å prege samfunnsutviklingen. For å gjøre dette tror vi at vi trenger en frimodig kirke og frimodige kristne politikere som er bevisst hvilke premisser som er for hvilke arenaer.