Politikk

Senterpartiet støvsuger sentrum

Trygve Slagsvold Vedum når rekordhøyder med over 14 prosent. Senterpartiet stjeler på tvers av blokkgrenser og utraderer nærmest sentrumsvenner.

Bilde 1 av 3

– Politikk er verdikamp. Da må man bare si det man mener er rett. Så bestemmer velgerne, sier en fornøyd Trygve Slagsvold Vedum.

Etter en velkjent oppramsing av hvordan regjeringen står for sentralisering mens Sp er garantisten for tjenester nær folk, peker partilederen på hvordan Sps rekordoppslutning minner om storhetstiden under EU-striden og partiets brakvalg i 1993:

– Jeg tror vi treffer noen av de samme motkulturelle verdistrengene, som vi gjorde da. De handler om forholdet mellom sentrum og periferi, og om å bevare nasjonalstaten som styringsramme fremfor å flytte makt bort fra folket. Summen av sentraliseringsreformer de siste årene har blitt så voldsom, sier Vedum.

Historisk høyt

Valgforsker Bernt Aardal kaller de ferske galluptallene «et signal om at noe rører seg i det norske folk». Mønsteret er nemlig tydelig: Sp stjeler velgere fra alle kanter – venstresiden, høyresiden og sentrum. Han trekker linjene tilbake til Kristelig Folkepartis brakvalg i 1997.

– Med kontantstøtten fant KrF en sak som hadde appell i alle grupper. Noe av det som skjer nå, er at kampen mot sentralisering favner mye bredere enn for eksempel motstand mot ulv. Skillelinjen sentrum/periferi skjærer over alle konfliktlinjer i Norge. Bare tenk på kampen mot nedlegging av flybasen på Andøya. Der gikk Høyre-ordføreren ut mot egen regjering, sier Aardal, som peker på at Sp blant alle velgere har størst troverdighet i distriktspolitikken.

Flere kommentatorer har tvilt på at Sp-bølgen vil vare helt til valget i september. Aardal er ikke så sikker:

– Jeg vet ikke om jeg har vitenskapelig belegg for dette. Men i tidligere valgår har jeg observert at i den grad det blir større endringer sammenlignet med forrige valg, så begynner de å vise seg på meningsmålinger tidlig på våren. Og det er først de siste par månedene Sp har sett så gode tall, sier Aardal, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Venstres ledelse splittet om surrogati

Venstre-drama

Vedum støvsuger også de gamle sentrumsvennene til Sp – Venstre og KrF – for velgere. Verst er det for Venstre. Så sent som i november lå partiet på 4,7 prosent på Vårt Lands måling. Nå er partiet på bunnivå med 2,7 prosent.

Er du i ferd med å knuse det sentrum vi kjenner, Vedum?

– Sentralisering er ikke god sentrumspolitikk. KrF har bremset litt, men støtter regjeringen. Venstre gasser derimot ofte på for mer sentralisering, sier han.

Venstre-leder Trine Skei Grande vedgår at det er «kjempedramatisk hvis dette slår inn».

– Velgerne våre er kravstore, men fikk veldig mye for stemmen sin. Jeg tror Venstre fikk gjennomført mer av sitt partiprogram enn regjeringspartiet Frp. Men vi må mobilisere. Sammenligner du junimålingene med valgresultatene våre de siste årene, så ser du at vi løfter oss hver eneste gang

– Sp stjeler også 12.000 velgere fra dere. Skyldes fallet konkurranse fra Sp eller slitasjen fra Frp-samarbeidet, Grande?

– Den utviklingen har vi nesten ikke sett før. For meg er Frp og Sp ganske like. Begge er populistiske partier. Forskjellen mellom Venstre og Sp er ganske åpenbar. Sp vil jo snu alle reformer. De er et parti som først og fremst dyrker fram forskjeller, som tradisjonelle populistiske partier. Hos dem er det by mot land, hos andre er det innvandrere mot andre, sier Venstre-lederen.

LES OGSÅ: – Ap vil jakte på Downs

Lav lojalitet

Bare 28 prosent av velgerne fra 2013 sier de vil stemme på Venstre igjen. Mønsteret er ifølge valgforsker Aardal at Venstre ikke klarer å holde på tidligere velgere. Han kaller Venstres utvikling for «veldig dramatisk».

– Dette tyder på en fallende tendens for Venstre i Vårt Lands målinger.

Aardal har ikke sansen for sammenligningene som trekkes mellom Sps fremgang og populistiske strømninger i det amerikanske presidentvalget og Brexit.

– Det gir Sp mye medieplass. De som spiller på Trump, Wilders, Le Pen bidrar til at mediene samtidig er fulle av Trygve Slagsvold Vedum, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk