Politikk

Blått byks og en grønn smell

Etter uker med asylstrøm svarer velgerne med å gi Høyre og Frp et markant gallupløft. Også motpolen SV vinner.

Dermed setter en europeisk flyktningkrise og en sjelden asylstrøm til Norge sine klare avtrykk i det politiske landskapet. De blå regjeringspartiene premieres – og Ap er fjernere fra makt enn på lenge.

På Norstats ferske måling for Vårt Land går nemlig Fremskrittspartiet frem hele 2,6 prosentpoeng. Partiet får 15 prosentpoeng og er månedens klare vinner.

LES MER: – Frp vinner på flyktningkamp, sier Siv Jensen

Frp oppnår med dette et av sine beste gallupresultat siden valget i 2013. De har hentet inn igjen det tapte etter fjorårets upopulære statsbudsjett.

Men også regjeringsmakker Høyre har medvind: Partiet noterer fremgang på 2,3 prosentpoeng – samlet løftes altså de to blå med nær fem prosentpoeng.

LES OGSÅ: Ber Solberg snakke om mennesker, ikke milliarder

Flyktning-nyheter

Målingen er gjennomført fra tirsdag i forrige uke til mandag. Nyhetsbildet har vært preget av stadige innslag om økt flyktningstrøm og hjemlige varsler fra statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen om budsjettkutt som følge av flyktningsituasjonen. Budskapet er krevende budsjetter i mange år fremover.

I dette bildet premierer altså velgerne et Høyre med styringsansvar, samt et Frp som driver med begge deler: Ansvar og flyktningopposisjon.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Støre svekkes

Hovedårsaken til Frps byks er at partiet mobiliserer godt blant egne usikre. Dessuten er lekkasjer til spesielt Høyre blitt tettet. Velgerlojaliteten er markant bedret siden sist gallup.

Ap er den største taperen på Norstats barometer og rykker 2,3 prosentpoeng tilbake. Dermed endres også maktforholdene i norsk politikk – og kanskje også regjeringsdebatten foran stortingsvalget om to år?

For med bare 32,4 prosent ville ikke Jonas Gahr Støres parti hatt styrke nok til å utfordre dagens blåblå regime. Hverken en Ap-regjering med støttegrunnlag fra KrF og Sp eller et rødgrønt comeback med SV og Sp, hadde hatt stortingsflertall.

Aps oppslutning har vært klart synkende måned for måned siden solide 42,2 i april. Over 10 prosentpoeng av oppslutningen er borte.

KrF lekker

Derimot har dagens fire samarbeidspartier – Høyre, Frp, Venstre og KrF – klart flertall. Bakgrunnstallene i de siste gallupene tyder på at Høyre nå henter inn igjen velgere som testet ut nye «Støre-Ap».

Høyre vinner også tilbake velgere fra Venstre, et parti som ligger i ro på målingen. Makker KrF går derimot et halvt prosentpoeng tilbake. Det er først og fremst Ap som forsyner seg, Sp i mindre grad enn sist. Kuriøst nok har også noen tusen tidligere Frp-velgere som de siste månedene foretrakk KrF, flyktet tilbake til Siv Jensen.

Sp krymper 1,2 prosentpoeng, men med sine 6,8 prosent er Sp likevel Norges fjerde største parti om dagen. Denne måneden fosser SV frem, og med oppslutning på 5,4 er partiet i bedre tilstand enn på lenge.

LES OGSÅ: Ber Solberg snakke om mennesker, ikke milliarder

Grønn nedtur

SV er motpol i norsk flyktningdebatt og har nå en liten pluss i velgerbyttet sitt med storebror Ap. Partiet kaprer også velgere fra Venstre, men først og fremst er det SVs egne usikre som mobiliseres.

Ved siden av flyktningkamp har også inntoget i Oslos byregjering gitt SV stor oppmerksomhet. Men nettopp Oslo-politikken kan denne måneden ha senket Miljøpartiet De Grønne (MDG) til et av årets lavmål.

Det har vært solid oppstyr om MDGs store seier: Bilfritt sentrum i hovedstaden. Nå synker partiet hele 1,8 prosentpoeng og lander på lave 3,4. Det er partiets nest-verste i år og langt under sperregrensen.

Hadde målingen vært valg, ville det meste av velgerveksten etter stortingsvalget vært borte. Rasmus Hansson ville fortsatt vært enslig MDG-representant på Stortinget.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk