Politikk

«Nordmenn er opptatt av småting»

Jan Egeland mener vi får den klimapolitikken vi fortjener. Han ber oss skjerpe gangsynet.

Mens budsjettkrangelen går høyt og posisjonene går i lås om bilavgifter og skatt i Norge, åpnet Ylvis-brødrene Zero-konferansen med å be om å få inn Jan Egeland. Mannen de synger om som konstant er på farten for fred, som er den man kan stole på når granatene fyker og det ligner et helvete på jord.(Se sangen nederst i saken).

JAN EGELAND SKRIVER PÅ VERDIDEBATT: «Fattige mennesker som har bidratt minst til klimaendringene, rammes først og hardest av naturkatastrofene.»

– Man skal ikke tro på riktig alt det man hører, sa Jan Egeland, generalsekretær for Flyktninghjelpen.

Men han hadde én ting å si som han ville bli trodd på:

– Det store spørsmålet er ikke om skatten skal opp eller ned noen promille. Det store spørsmålet i vår tid handler om at vi er i ferd med å gjøre verden ulevelig i stadig større deler. Det rammer hardest de fattigste som har gjort minst, mens det rammer minst oss som har gjort mest for å skape global oppvarming.

LES OGSÅ: Ønsker solceller på kirketaket

Bygde Bergensbanen

Egeland viste til at på 1920-tallet vedtok generasjoner før oss å bruke en tredel av statsbudsjettet et år på å bygge jernbane over fjellet fra Bergen til Oslo. Da han selv var skolegutt, var det kald krig og viktigste sak var å unngå tredje verdenskrig. Han mener folk flest den gangen var enige om at det å unngå krig var viktigere enn høyere privat og offentlig forbruk.

– Nå har vi én stor utfordring, og det er klimaproblemene. Skal vi begrense skaden, må vi skille stort fra smått, på statsbudsjettet, i næringslivet, i organisasjonene, sa Egeland.

– Hva forventer du av de politikerne som nå forhandler om statsbudsjettet?

– Jeg er smertelig klar over at vi på sett og vis får de politikerne vi fortjener. Vi gir fra oss for uklare budskap. Vi vil ha enda større privat og offentlig forbruk på alle tenkbare områder, og så drukner stort i smått.

Usikker på viljen

Leder for tankesmien Civita og tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet sa på konferansen at de politiske tiltakene som skal til for å halvere norske utslipp innen 2030, er krevende.

– Å sette en pris på forurensing vil ramme den brede middelklassen. Jeg vet ikke om de politiske partiene er villige til det, sa hun.

LES OGSÅ: Verdikamp i toppenes nye budsjett-oppgjør

VG har snakket med kilder i Frp som mener Venstre ikke gir seg før de gjør livet til norske bilister verst mulig.

– Forslagene til miljøavgifter er galskap. Frp ligger under 10 prosent på enkelte meningsmålinger allerede, og det sier seg selv at vi av alle ting ikke kan være med på å øke bilavgiftene og drivstoffavgiftene, sier en kilde til VG.

Bedre for alle

Egeland synes det er viktig å få fram at det er mulig å investere i en fremtid som er bedre for alle.

– Det er ikke et godt liv å slå på Dagsrevyen og se folk som drukner fordi de prøver å flykte hit for å få et bedre liv, sier Egeland.

Han besøkte nylig en bonde i Burkina Faso. De skulle snakke om konfliktene mellom gjeterfolk og bønder, men bonden hadde noe annet på hjertet.

– Hans budskap var: «Her i Burkina Faso er jordbruket totalt i ulage, fordi klimaet er i ulage. Vi vet ikke når vi skal så lenger, og når vi skal høste. Vi har i lange tider levd som et tilnærmet nullutslippssamfunn. Vi vil ha erstatning fra dere for det som skjer nå», forteller Egeland.

LES OGSÅ: Tror KrF skuffer klimabevisste velgere

Han understreker at naturkatastrofer i fjor drev dobbelt så mange mennesker på flukt som alle konflikter og kriger til sammen. I fjor måtte 22 millioner mennesker flykte fra sitt hjem på grunn av ekstremvær eller jordskjelv.

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk