Politikk

Tror KrF skuffer klimabevisste velgere

KrF overlater klimafighten i statsbudsjettet til Venstre, mener Zero.

I sommer stod KrF-leder Knut Arild Hareide frem i Vårt Land sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande og gjorde det tindrende klart: Budsjettet må ha en kraftig klimasatsing for å få deres støtte.

Men i KrFs alternative budsjett står ikke klimakamp oppført blant de ni hovedsatsingene. De toppes av «tidlig innsats i skolen», «fleksibilitet for familiene» og «sosial ansvarlighet».

– KrFs forslag er ikke veldig bra på miljø og klima, og partiet overlater en ganske stor jobb til Venstre, sier Kari Elisabeth Kaski, nestleder i miljøstiftelsen Zero, etter å sett på forslaget til alternativt statsbudsjett som KrF la fram fredag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hun synes det er skuffende.

– Med historien KrF har som miljøparti, kan de bedre. KrF har velgere som er opptatt av bistandspolitikk og internasjonal solidaritet, som jeg tror er opptatt av at vi både skal ha en aktiv klimapolitikk i Norge, og også bidra til klimatiltak i utviklingsland.

LES GSÅ: Hareide viser ryggen til nesten alt i regjeringens budsjett

Etterlyser vilje

Kaski i Zero savner mer modige grep som gjør en forskjell. Hun mener at KrFs endringer i drivstoffavgifter går i riktig retning, men at de samlet ikke vil utløse et grønt skifte i biltransporten. Hun er kritisk til at KrF kutter i økninger regjeringen gir til Statkraft og Norfund, begge statlige aktører som bidrar til å bygge ut fornybar energi.

– Jeg tror KrF har politikere som er opptatt av klima, men som nok føler et press for å levere på områder som sosialpolitikk og asylpolitikk, og da lar Venstre få ansvar for klimabiten. Det er synd at de tenker sånn. Vi trenger at alle partier har vilje til å prioritere klima, fordi oppgaven er såpass stor, sier Kaski.

LES OGSÅ: – KrF er et lite tulleparti

Ikke så ille likevel

KrF-leder Knut Arild Hareide mener at veibudsjettet fra regjeringen er relativt bra, men vil satse 400 millioner kroner mer til jernbane.

– Hvorfor er ikke klima med i oppramsingen av KrFs prioriteringer?

– Noe av det viktigste i klimakampen er at det skal lønne seg å velge grønt. Det gjør KrF på avgiftssiden i budsjettet vårt. Klimaprofilen i budsjettet var nok noe bedre enn det så ut til ved første øyekast, sier Hareide.

LES OGSÅ: En test på om Erna-styret varer

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk