Politikk

Brende: Uaktuelt å flytte ambassaden til Jerusalem

Frp mener at Norge som eneste land i verden skal flytte sin ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem. Det mener regjeringskollegaene i Høyre er en svært dårlig idé.

– Hovedlinjene i Norges midtøstenpolitikk ligger fast, slår utenriksminister Børge Brende (H) fast.

Han er i disse dager på sitt første besøk som utenriksminister i regionen, og han understreker at Solberg-regjeringen vil videreføre Bondevik-regjeringenes og de rødgrønnes politikk i området.

– Det er Sundvolden-erklæringen som definerer premissene for Norges midtøstenpolitikk, og den sier at vi skal føre en balansert politikk med sikte på en tostatsløsning, sier Brende til NTB.

Anerkjenner ikke. 83 land har i dag ambassader i Israel, og samtlige av disse er å finne i landets største by Tel Aviv.

Ingen land anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, med unntak av Israel selv.

FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner slått fast at Israels okkupasjon av Øst-Jerusalem i 1967 var ulovlig og at landets krav på Jerusalem som «evig og udelelig hovedstad» strider mot folkeretten.

– Vi har respekt for Israels interesser, men vi har også respekt for palestinernes legitime krav på en egen stat, sier Brende.

Dersom Norge med sin spesielle forhistorie som fødselshjelper for Oslo-avtalen, og som mangeårig leder av den internasjonale giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC), hadde gått til det skritt å flytte ambassaden til Jerusalem, og det i en tid da partene i konflikten forhandler om en fredsavtale som skal definere byens framtidige status, så ville det ha vært et særdeles dårlig bidrag, mener utenriksministeren.

Symboltung kampsak. Kristne Israel-venner verden over har lenge hatt Jerusalem-spørsmålet som en symboltung kampsak.

Dette er også tilfelle i Norge, der tidligere Kristelig Folkeparti-leder Kåre Kristiansen i sin tid samlet 20.000 underskrifter til støtte for kravet om flytting av Norges ambassade.

KrF har i sitt partiprogram lenge tatt til orde for flytting, men tok ikke noe initiativ til dette under Kjell Magne Bondeviks tid som statsminister.

Tidligere i år modererte partiet ordlyden i programmet, der det nå heter at partiet vil «flytte den norske ambassaden til Jerusalem så snart dette kan la seg gjøre på en måte som ikke er til hinder for fredsprosessen.»

Israel-vennlig. Frp har lenge profilert seg som mer Israel-vennlig enn KrF, og partiet lovet i valgkampen en ny Midtøsten-politikk om de kom i regjering.

I Frps handlingsprogram for kommende periode er Israel rett nok knapt nevnt, men partileder Siv Jensen og andre partitopper har tidligere fremmet kravet om ambassadeflytting. Det har de høstet sterk kritikk for.

– Dette standpunktet er ekstremt i internasjonal politikk og vil være en aksept av Israels okkupasjon, tordnet daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) for noen år tilbake.

Det er en oppfatning som deles av ledende høyrepolitikere.

– Vi anser ikke flytting av ambassaden som aktuell, norsk politikk, slo partiets daværende leder i utenrikskomiteen, nå forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, fast rett før valget.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk