Motegigant lager klær i skakkjørt regime
Verdens nest største kleskjede produserer moteklær i Egypt og Burma. Svært problematisk, mener Framtiden i våre hender.
Egypt er blant landene som H&M har etablert seg i. Etter den arabiske våren for tre år siden har landet stort sett vært et kaotisk sted med stadige brudd på menneskerettighetene. Flere kleskjeder etablerer seg nå i nye lavkostland, etter at kinesiske lønninger har steget betraktelig.
Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB scanpix
I fjor bestemte svenske Hennes & Mauritz (H&M) seg for å publisere fabrikklistene sine. At verdens nest største kleskjede ga forbrukerne mer innsyn i hvordan klærne deres lages, ble applaudert fra flere hold. På hjemmesiden til motegiganten går det frem at H&M produserer i 27 land. Blant disse er Egypt, Burma, Sør-Korea, Tunisia og Etiopia. Det får Framtiden i våre hender (FIVH) til å reagere.
LES OGSÅ: Reagerer på H&M-kritikk
– I prinsippet er vi positive til etableringer i nye land, men er mer skeptiske til flytting av produksjon til land med lavere lønninger. I land som Egypt står arbeidernes rettigheter svakere og vi har ingen garanti for at forholdene ved fabrikkene er forsvarlige. Det er veldig betenkelig at klesproduksjon flyttes, sier fagrådgiver Carin Leffler i FIVH.
Bestill abonnement her
KJØP