Nyheter

Reagerer på H&M-kritikk

Framtiden i våre hender mener det er problematisk at H&M lager klærne sine i fattige og skakkjørte land. Ensidig kritikk, mener Initiativ for etisk handel.

Den svenske kleskjeden Hennes & Mauritz (H&M) produserer klærne sine i blant annet Egypt, Burma, Tunisia, Sør-Korea og Etiopia. Svært problematisk, mener Framtiden i våre hender (FIVH), og peker på at menneske- og arbeiderrettigheter står lavt i kurs i flere av landene H&M produserer i.

LES OGSÅ: Motegigant lager klær i skakkjørt regime

Advarer. Daglig leder Per Nitter Bondevik i Initiativ for etisk handel (IEH) er enig med FIVH i at bevaring av menneskerettighetene og de faglige rettighetene til tekstilarbeiderne er viktig. Men han advarer mot en ensidig kritikk av etableringer i fattige land.

– Er det noe fattige land trenger, så er det nettopp at vestlige selskaper etablerer seg der og bidrar til nye arbeidsplasser. Vi vet at dette krever en kontinuerlig kamp mot uverdige arbeidsforhold, og heldigvis ser vi at mange aktører i bransjen jobber godt med dette. Det trengs, også med tanke på de mange fattige som drømmer om en jobb på tekstilfabrikk, sier Bondevik.

– Perfekt er umulig. Han sier bransjen de siste årene har fått en helt annen oppmerksomhet rundt arbeidsforholdene til tekstilarbeiderne. IEH mener vestlige selskaper skal kunne etablere seg i fattige land, men at de hele tiden må jobbe med forbedringer på arbeidsplassene.

– Det er nesten umulig for selskapene å sørge for at alt er perfekt når de etablerer seg. Målet må være økt åpenhet i bransjen og god sikkerhet for arbeiderne. Der er vi helt på linje med Framtiden i våre hender, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter