Klima

Dronefotograferte Amazonas: Kjøttindustrien driver fram avskogingen, mener Amnesty

Amnesty oppsøkte fem vernede områder i Amazonas og fant kvegdrift i alle. Organisasjonen mener utviklingen har eskalert i år, og at Brasils myndigheter langt på vei oppmuntrer lovstridig kjøttindustri.

I juli og august fikk skogbrannene i Amazonas i Brasil stor oppmerksomhet. Da sendte menneskerettsorganisasjonen Amnesty etterforskere inn til fem regnskogområder i Brasil for å dokumentere det som skjedde. Tirsdag lanserer Amnesty rapporten, inkludert bilder og videoer tatt av droner.

Tale Hungnes, politikk- og samfunnssjef i Amnesty Norge, mener det viktigste med rapporten er å få fram dokumentasjon for slik å underbygge krav om å få stoppet den ulovlige avskogingen.

– Dette er en første rapport som viser tydelig sammenhengen mellom den internasjonale kjøttindustrien og avskogingen som skjer i Brasil. Amnesty vil også ta for seg hvordan dyr som har gått på disse områdene havner i butikkene i andre deler av verden, men det kommer senere, sier Hungnes.

Videoen under viser foto tatt av en drone i Manoki-territoriet i Amazonas 23. august i år. Det er Amnesty som står bak:

Storeksportør

Amnesty viser til at Brasil er verdens største eksportør av kvegkjøtt. Ifølge tall fra 2018 var de viktigste kjøperne av kjøttet Hong Kong, Kina, Egypt, EU og Chile. Mellom 2008 og 2019 har antallet storfe i Amazonas-regionen mye mer enn i Brasil generelt. I 2018 var det rundt 86 millioner storfe i Amazonas-regionen, rundt 40 prosent av alt storfe i Brasil, heter det i rapporten. Til Amazonas-regionen regnes statene Acre, Amapá, Amazonas, Pará, Rondônia, Roraima, Mato Grosso, Tocantins and deler av staten Maranhão.

Hungnes mener det som skjer i Brasil nå er totalt uansvarlig fra myndighetenes side.

– Vi ser at det er økonomiske interesser som driver dette, og at det har vært en intensivering etter at Jair Bolsonaro kom til makten tidligere i år. Han har gjort det lettere å svi av regnskog. Som rapporten forteller har det brasilianske mattilsynet gitt tillatelser til å rydde veier og til transport av kveg inn i områder som har beskyttelse etter brasiliansk lov mot avskoging.

Bygger veier og oppretter leirer

Amnesty International besøkte urfolksterritoriene Karipune, Uru-Eu-Wau og Manoki og reservatene Rio Ouro Preto og Rio Jacy-Paraná. Reservatene er opprettet for å beskytte miljøet, og levebrødet og kulturen til befolkningen som har holdt til der, deriblant sørge for bærekraftig bruk av naturressursene. Sammen med urfolksterritoriene er disse områdene beskyttet både under brasiliansk lovgivning og internasjonale avtaler.

Tegnene Amnesty har sett på at avskoging er underveis i disse områdene, er blant annet at det bygges nye veier, at det opprettes leirer i vernede skogområder. Et annet tegn er forsøkene fra enkelte på å hugge skog og brenne ned store områder av skogen. Dette var Amnesty vitne til 23. august da disse dronebildene ble tatt i urfolksterritoriet Manoki i Mato Grosso.

LES MER:

«Brannene i Amazonas kan være et forvarsel om kollaps for verdens viktigste økosystem»

Brasil kan gjøre Sør-Amerika til ørken

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima