Klima

Tybring-Gjedde presser på for mer nasjonal Frp-utgave

Frp-topp Christian Tybring-Gjedde vil bygge partiet mer nasjonalt og kritisk mot både islamsk påvirkning og klimakamp. Han vil ikke kommentere om Alternative für Deutschland er modellen.

Tybring-Gjedde ble i mai overraskende innvalgt i Frps øverste toppledelse, sentralstyret, etter flammende innlegg mot muslimsk innvandring, kamp for nasjonalstaten og påstander om at dagens klimakamp bygger på løgn.

Valgevaluering

Nå ønsker han i følge TV2 at sentralstyret tar stilling til en slik ombygging av Frp når partiet fredag starter evaluering av årets valgresultat. Dette skjer midt i en opphetet krangel mellom Venstre og Frp om islam-uttalelser og annonser om båtmigranter i valgkampen.

– Men det er neppe noe stort marked for en slik ny profil, slik Tybring-Gjedde og noen i partiet hans synes å tro, sier imidlertid Frp-kjenner og Minerva-kommentator Jan Arild Snoen.

LES OGSÅ: Vårt Land mener: Venstre har lenge visst hva Frp står for

Nasjonalkonservativ

I et lengre intervju med TV2 foreslår Frp-toppen en nyorientering av Frp: Et nasjonalkonservativt parti som setter nasjonen Norge først og dropper formuleringen «liberalisme» i programmet.

Tybring-Gjeddes resept er skepsis mot globaliseringen, islamsk påvirkning, mot EU og sterkere FN-kontroll i verden. Det var også denne plattformen han ble innvalgt i sentralstyret på i vår. Da kvitterte landsmøtet med massiv applaus. Fra talerstolen sa han blant annet:

• «CO2-hysteriet er overdrevet. Jeg tror rett og slett ikke på det... Det er en stor løgn»

• «Jeg er skeptisk og veldig bekymret for muslimsk innvandring til Norge og til Europa. Det skyldes ikke at jeg ikke liker muslimer. Det har noe med verdisett å gjøre, som kvinnesynet og æreskultur».

• «Jeg tror ikke på FN. Jeg støtter Nato og frihetsverdiene. Jeg støtter Israel som et demokratisk fyrtårn i Midtøsten».

LES OGSÅ: Retoriker: Raja minner om Trump

Svar på tyske AfD?

En slik utgave bør i følge Frp-toppen plassere seg «i sentrum» av norsk politikk – og i nasjonalkonservativ retning.

Det er posisjonen også flere tyske analytikere har påpekt at innvandringskritiske AfD henter velgere fra: Misfornøyde, ikke nødvendigvis folk fra ytterfløyene, men også fra frustrerte i det politiske sentrum. AfD konkurrerer nå med Sosialdemokratene om å være landets største parti.

Også høyrepopulistiske Sverigedemokraterna har vokst med tilsig fra de store partiene – velgere som ikke er særlig liberalistisk anlagt.

Vårt Land ønsket svar fra Tybring-Gjedde om han nå ønsker at Frp skal finne en politisk plass lik Sverigedemokraterna og tyske AfD – med brodd mot islam og klimakamp.

– Mine uttalelser til TV2 står godt uten ytterligere presisering, svarer han i en tekstmelding og varsler at han «tar videre prosess og diskusjoner internt».

Et større rom

Minerva-kommentator Snoen tror Frp-toppen nå forsøker å bygge et større rom for Frps innvandringsmotstand i en fremtidig posisjon utenfor regjering.

– Der kan Frp bli større. Men det blir de neppe med å bekjenne seg til en ny ideologisk «isme», sier Snoen.

Han tviler sterkt på at Tybring-Gjedde vil finne noe flertall i partiet for en slik nyorientering, selv om det er en dreining i Frp mot tydeligere EU-motstand.

– Blant dem som nå vil ut av regjering, trekker flere i den retningen. Og skulle Frp havne utenfor, vil det være et større rom i partiet for å snakke om identitetspolitikk og tema som står sentralt i nasjonalkonservatismen.

LES OGSÅ: Venstreprofiler: Skrot støtten til HRS

Midt i strid

Flere i Frp har tatt til orde for nyorientering etter at partiet gjorde sitt dårligste valg siden 1993. Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen vil ha nedsatt et evalueringsutvalg, som helst Sylvi Listhaug bør lede. Også Tybring-Gjedde har tatt til orde for et utvalg.

Tybring-Gjedde tilhører dessuten til dem som vil ha Venstre ut av regjering. Fortsatt pågår det språklige kamphandlinger mellom Venstre og Frp om Abid Q. Rajas beskyldninger om «brun propaganda» fra Frp i valgkampen.

Svekkelse forklarer

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning mener Tybring-Gjeddes fremstøt for en nyorientering må tolkes ut fra den svekkede situasjonen Frp er i etter valget.

– At dette kommer nå, handler nok mer om akkurat det, sier Bergh.

– Finnes det en reserve av nasjonalkonservative velgere i Norge – en gruppe ingen andre fanger opp?

– Det er jo Frp som har hentet disse. Den moderate versjonen av Frp har lyktes veldig godt med nettopp det. Om partiet nå blir hardere i klypa, tviler jeg på at de vil vinne flere slike, svarer Bergh.

Likefullt bærer velgere i Norge på holdninger som i andre europeiske land. Men dagens partisystem har i stor grad klart å fange dem opp.

– Derfor er det ikke noe spesielt tomrom et slikt parti kan fylle, sier han.

Møter motstand

Leder i Fremskrittspartiets Ungdom, Bjørn-Kristian Svendsrud, går i rette med Tybring-Gjeddes fremstøt for å skrote liberalismen.

– Liberalismen bør fortsatt være partiets grunnlag. Det er når dette har vært tydelig vi har gjort det godt i valg, sier han.

---

PARTI I STORM

  • Etter det dårligste valget siden 1993, skal Frp-topper fredag samles for å drøfte partiets situasjon.
  • Da vil Christian Tybring-Gjedde ha drøftet nyorientering – og en annen partiprofil.
  • Samtidig ryster krangelen mellom Frp og Venstre hele det borgerlige landskapet. Venstres Abid Q. Raja fastholder påstander om «brun propaganda» fra Frp-topper som Siv Jensen.
  • Rajas kraftige utfall mot Jensens kronikk om «snikislamisering» og Frps Facebook-innlegg om båtmigranter skaper Frp-krav om full unnskyldning.
  • Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke beklage Rajas utfall.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima