ANALYSE.
Etter onsdagskveldens dramatiske møte i Frps landsstyre er Siv Jensen i praksis bundet opp av sine egne opprørere. Samme organ er også domstol om kravpunktene om bompolitikk blir godt nok innfridd av regjeringspartnerne.
Hvis ikke? Da kan partiets høyeste organ mellom landsmøtene vedta brudd med Solberg-regjeringen. Fremgangsmåten kan leses som en oppskrift på mulig utmarsj.
Til Vårt Land sa Jensen onsdagskvelden at avklaringen skal skje «så fort som mulig» og at ingen av de andre partiene «har noen interesse i» å dra prosessen ut. Fra sidelinjen gir «opprørsgeneral» Carl I. Hagen frist på to uker. Altså er et forsommeren tidspunktet – dramaet i regjeringen er i full gang.
LES OGSÅ: Frps krisemøte har talt - ypper til tøff strid med Venstre og KrF
Tøffeste kamp hittil?
Nøkkelaktører i Venstres apparat nærmest fnyser av det Frp vil ha innfridd: Stoppe nye bypakker – med kollektivsatsinger Venstre skryter av. Partitopper gjør det tindrende klart: De snur ikke ord i erklæringen – eller toner ned iverksettelsen av dem.
Punkter om å endre på nullvekstmål for biltrafikk og plutselig øse ut milliardbeløp til å slette bompengegjeld avvises også blankt. Dermed synes frontene tøffere enn da budsjettkrangel om «bilpakken» nær senket Solberg-regjeringen november 2016.
Frp vil ha hjelp – men også Venstre lekker
Da ble det likevel løsning. Men nå kjemper et mer desperat Frp-utgave mot truende bompengelister og eierskapet til å være bilistenes bestevenn.
Ulike Frp-politikere ber om hjelp fra regjeringskollegene i velgerkampen. Men også Venstre ligger an til rekorddårlig lokalvalg. Tusenvis av velgere lekker til Miljøpartiet De Grønne. Oppstyr om Frp-krav kan gi Venstre ekstra blest, men også det motsatte av valghjelp: Bildet at de igjen presses av Frp.
LES OGSÅ: Samarbeidspartiene sterkt kritiske til Frp-ultimatum
Kjemper i lukkede rom
Mens Jensen bruker ordet «forhandlinger» om det som nå skal skje, bruker KrF- og Venstre-topper ordet «samtaler». Uansett merkelapp må kampen utføres på toppnivå mellom lederne i Høyre, Frp, KrF og Venstre i lukkede rom de neste ukene.
Sammen har de løst kriser før. Frps landsstyre forsikrer i vedtaket sitt at ledelse må forhandle «med utgangspunkt» i regjeringsplattformen fra Granavolden. I denne finnes det flere kostbare bompengeseire, som kan forseres og sammen med andre grep inngå i en «seierspakke» for Frp.
Rett i lommeboka
Men tillitsfolk utenfor det sentrale apparatet forventer noe stort – ikke styringsmekanikk. Det er fordi situasjonen rundt Frp er «ny». De krever grep som bombilistene merker i lommeboka – og det raskt. Kravene er snakket frem slik at de gir hele partiet stor fallhøyde.
For mange garvede partifolk teller ny strategi mer enn å tape regjeringsmakt: Bare bompengesaken kan samle alle fløyer og løfte Frp til storhet igjen.
LES OGSÅ: Kristendemokraterne ble valgtaper - men får millionstøtte til partikassen
Ute av kontroll?
Ikke bare Frps «umulige» krav, men også partiets tilstand øker bekymringen hos regjeringspartnere. Frps apparat knirker – og oppleves mer uforutsigbart. Den tidligere så proffe partiorganisasjon har denne våren ikke klart å besvare bomopprøret nedenfra – selv med bomseire fra Granavolden.
Frp-leder Jensen har ikke lenger hjelp fra friskusen Per Sandberg med å tøyle populistisk akrobatikk. Årets landsmøte ga dessuten en god dag i varskoene fra etterfølgeren Sylvi Listhaug og vedtok Hagen-forslaget om 100 oljemilliarder til bompengelettelser.
Borgerlige regjeringskolleger ser et Frp der ledelsen har svekket kontroll. Om de strekker seg langt for å holde på Frp nå, er det fare for utakk fra partiets landsstyre likevel.