Klima

Klimaendringer fyrer opp California

California og andre delstater vest i USA opplever den verste brannsommeren på lang tid. Forskere advarer om at klimaoppvarmingen forsterker brannfaren.

Solfylte California er vant til sesongmessige branner, men 2015 har utviklet seg til det verste brannåret på årevis. Det skjer etter fem år med tørke, der knusktørr skogsbunn og annen vegetasjon utgjør perfekte forhold for at brannstormer skal spre seg raskt.

Bare i første halvår i år rykket brannvesenet ut til nesten 3.400 skogbranner, mer enn 1.000 flere enn snittet de siste fem årene. Hundrevis av hjem er ødelagt, tusenvis av kvadratkilometer skog er svidd av, og de økonomiske tapene og kostnadene på brannslukningen er enorme.

LES OGSÅ: Paven ber oss redd moder jord nå

Fanger bidrar

Mandag krevde brannene i California sitt første dødsoffer, da en funksjonshemmet kvinne brant inne i huset sitt. Mange tusen californiere er evakuert fra sine hjem bare den siste uken.

Tørken og de påfølgende brannene er så omfattende at tusenvis av innsatte i delstatsfengslene er satt inn i kampen mot flammene, mot et par dollar dagen i kompensasjon.

– Vi har et problem med at mange mennesker sitter innelåste, og i mange tilfeller gjør de ingenting. Det er veldig viktig at vi kan utnytte denne arbeidskraften, begrunner Californias guvernør Jerry Brown.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Klimaskapt?

Guvernør Brown mener i likhet med stadig flere at menneskeskapte klimaendringer er en vesentlig årsak til omfanget av brannene. Selv om den økte brannfaren også kan knyttes til naturlige svingninger i nedbør og temperatur, mener guvernøren at menneskeskapte klimautslipp må kuttes kraftig dersom ikke framtidige generasjoner i California skal slite med stadig villere og mer omfattende branner.

Brown advarte forleden også mot en annen klimaeffekt, nemlig at stigende temperaturer i Sentral-Amerika og Mexico kan føre til en strøm av klimaflyktninger nordover mot California og andre amerikanske delstater.

LES OGSÅ: Miljøminister vandret med klimapilegrimer

500 år

Forskere fastslår at California ikke har vært tørrere­ siden 1500-tallet. Snødekket­ i fjellkjeden Sierra Nevada, Californias­ viktigste vannkilde, er nå mindre enn på 500 år.

Forskere målte 1. april i år snømengden til å utgjøre bare 5 prosent av det som var gjennomsnittet i årene 1950 til 2000, ifølge en artikkel i tidsskriftet Nature Climate Change.

Snømangelen i Sierra Nevada truer vannforsyningen til flere­ titalls millioner innbyggere, samt landbrukssektoren som årlig innbringer over 400 milliarder kroner.

Langvarig

Også andre delstater som Nevada, Oregon, Arizona­ og Washington har ekstremt tørre­ forhold som utgjør ideelle forhold for branner. Og det ser ut som dette er noe innbyggerne risikerer å måtte leve med:

Ifølge en rapport fra romfartsorganisasjonen NASA og forskere ved Columbia-universitetet, kan en rekke stater i sørvest risikere en megatørke som kan vare i opptil 30 år, dersom ikke klimagassutslippene kuttes dramatisk innen 2050.

LES OGSÅ: Alt gikk tapt

En studie fra Stanford-universitetet konkluderer med at mer hyppig tørke i California er unngåelig framover, på grunn av høyere temperaturer og lave nedbørsmengder.

En annen Columbia­-studie fastslår at den nåværende tørken er del av et naturlig mønster, men at menneskeskapte klimaendringer forsterker problemene betraktelig.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima