Innenriks

Søknadsprosessen for å bli medmor fjernes i utkast til ny barnelov

DISKRIMINERENDE: NOU-utvalg har lagt fram nytt forslag til barnelov. – Fortsatt diskriminerende mot lesbiske mødre, mener jurist og talskvinne i Kvinnefronten.

– I dag må lesbiske par søke om at ektefelle skal bli medmor med assistert befruktning, mens heterofile par som får assistert befruktning blir automatisk mor og far uten at de må igjennom en søknadsprosess. Det er ulovlig diskriminering i lovverket, mener Thea Borkhus Gabrielsen.

Gabrielsen er jurist og talskvinne i Kvinnefronten, og har i tillegg skrevet masteroppgave om medmorskap etter assistert befruktning.

Et NOU-utvalg har lagt fram et nytt forslag til barneloven som skal behandles videre av Barne- og familiedepartementet. Utvalget hadde som mål om å lage en ny lov som inkluderte flere familier og som er mer mangfoldig. Men verken FRI eller Kvinnefronten mener at det nye forslaget ivaretar lesbiske mødre.

I dag er det lettere for en mann i et heterofilt samboerskap å erklære farskap, enn det er for en kvinne i et lesbisk ekteskap å erklære medmorskap

—  The Borkhus Gabrielsen

­– Ekteskapet skal ha en særstilling, men det gjelder ikke lesbiske ekteskap. I dag er det lettere for en mann i et heterofilt samboerskap å erklære farskap, enn det er for en kvinne i et lesbisk ekteskap å erklære medmorskap, sier Gabrielsen til Vårt Land.

ULOVLIG DISKRIMINERING. Thea Borkhus Gabrielsen har skrevet masteroppgave om medmorskap etter assistert befruktning. Hun mener medmor blir utsatt for ulovlig diskriminering.

For å bli medmor i dag må du igjennom en søknadsprosess som blir behandlet av en saksbehandler.

– Sånne søknadsprosesser kan være omfattende med tanke på at de kan ta lang tid, eller at det skjer noe feil i saksbehandlingen. Hvis medmorskap av ulike grunner ikke etableres, vil hun som føder barnet bli oppført som alenemor. Da står medmor og barnet uten juridiske rettigheter overfor hverandre frem til medmorskap er etablert, sier Gabrielsen.

Vil fjerne søknadsprosessen

Torstein Frantzen som leder utvalget mener at det foreslås å endre den loven, slik at medmor slipper den unødvendige søknadsprosessen.

«Det er ikke grunnlag for å ha en egen søknadsprosedyre for å bli medmor når den assisterte befruktningen er skjedd innenfor godkjent helsestell i Norge. Når den andre forelderen har samtykket til den assisterte befruktningen, kan dokumentasjonen på dette følge den gravide kvinnen i svangerskapet og ved fødselen», skriver Frantzen på mail til Vårt Land.

Når det gjelder assistert befruktning i utlandet bør dokumentasjonskravene som stilles for medmorskap kunne oppfylles før fødselen.

– Da blir det ikke en søknadsprosess, men en kontroll med at vilkårene er oppfylt, sier Frantzen.

Elsa Skjong i FRI er glad for at utvalget har vært bevisst på hvordan loven fungerer i dag, og at det ikke er foreslått en søknadsprosess i ny lov.

MEDMOR. I dag må lesbiske foreldre søke om at den ikke-fødende kvinnen skal få være medmor.

– Men samtidig vil en kontroll med at vilkårene er oppfylt, fort bli ganske likt sånn prosessen er i dag. Ektepar med to kvinner og et heterofilt par blir fortsatt forskjellsbehandlet. For heterofile par er det ingen som skal kontrollere farskapet, mens medmor må framlegge bevis og dokumentasjon, sier Skjong.

Et mer inkluderende språk i barneloven

Organisasjonen FRI har vært med å gi innspill til den nye barneloven, men er også skuffet over at språket ikke er endret til et mer inkluderende språk som rommer alle familier.

INKLUDERENDE SPRÅK. Elsa Skjong i Fri sier at språket i barneloven må være mer inkluderende.

– Loven burde gjøres mer inkluderende i forbindelse med fastsettelse av foreldreskap, slik at familier som består av for eksempel to mødre blir bedre ivaretatt. Vi foreslår å ta i bruk begrepene “forelder X” og “forelder Y”, sier Elsa Skjong fra FRI.

Men for barne- og likestillingsminister Kjell Ingolf Ropstad er det ikke kjønnsnøytrale uttrykk målet.

– Begrepene mor og far er relevante begreper i barneloven og det vil de fortsatt være. Også utvalget foreslår å bruke de ordene flere steder i lovteksten, sier Ropstad.

– Etter mitt syn er det ikke noe mål i seg selv å bruke kjønnsnøytrale uttrykk i en slik sammenheng, men jeg forstår at det kan være praktisk å gjøre teksten enklere noen steder. Da kan det nok være et godt forslag å bruke ordet «forelder» eller «foreldre» de stedene det passer godt, avslutter Ropstad.

---

Ny barnelov

  • Norges offentlig utredninger (NOU) er utredninger gjort av et utvalg eller arbeidsgrupper nedsatt av regjeringen eller et departement.
  • NOU-utvalget la fram nytt forslag til barnelov i desember 2020.
  • Lovforslaget fra NOU er sendt på høring med frist for å sende høringssvar den 1. mai 2021. Alle som ønsker kan gi høringssvar til Barne- og familiedepartementet.
  • Det er uvisst når en ny barnelov vil være på plass, men det kan ta opp til flere år.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Innenriks