Hellig fred hver fredag
Mens andre familier synker ned i sofaen med taco og gullrekka, samler Liv London og hennes familie seg rundt et bord dekket med hvite duker og tente lys i sølvlysestaker.
Jan Ivar Vik
Når sola går ned fredag kveld, innledes den ukentlige helligdagen sabbat for jøder over hele verden. På Smestad i Oslo har Liv London allerede forberedt sin families shabbes, som sabbaten heter på jiddish, i flere timer. Kvelden i forveien har hun dekket sabbatsbordet med hvit duk, vinbegre i sølv og hvite lys i sølvlysestaker, og under et hvitt klede ligger to nystekte, flettede brød, kalt challe. Fra kjøkkenet sprer det seg en søtlig duft av kyllingsuppe, og når mørket senker seg, samles hele familien rundt bordet, både små og store. Høytiden starter med at mor tenner to hvite lys og velsigner dem med en bønn. Før måltidet kan starte, leser far velsignelsen over challe-brødet og vinen.
Etter tempelets ødeleggelse er matbordet synonymt med alteret. Å samles rundt bordet og diskutere og spise mat med symbolverdi er veldig viktig for oss, sier Liv London.
Høytid. Jødene feirer sabbat hver fredag, og bakgrunnen er budet om at du skal holde hviledagen hellig. Maten som spises, har ofte en symbolsk betydning, og den er laget ferdig på forhånd, så ingen trenger å stå på kjøkkenet når resten av familien sitter til bords.
Bestill abonnement her
KJØP