Delikatessen fra Munkeby Mariakloster
Munkene i Trøndelag vet hva de driver med.
I ti år har munkene utenfor Levanger laget ost. Bror Joël var prior i moderklosteret Citeaux
i Burgund, før han kom til Munkeby Mariakloster.
Fredrik Naumann/Felix Features
Den milde myke osten fra Munkeby Mariakloster utenfor Levanger regnes blant Norges aller beste. Produksjonen der har pågått i ti år, og ledes i dag av bror Joël fra moderklosteret Citeaux i Burgund, der han var prior. Nå leder han fire andre munker der oppe i Trøndelag, og de vet hva de driver med.
Gamle tekster fra oldtiden anbefalte ost fra kamelmelk som mest eksklusivt, dernest hestemelk og eselmelk. De feteste ostene kommer likevel fra kumelk, og i 2. Samuelsbok fikk kong David servert delikatesser som «honning, smør, sauekjøtt og ost av kumelk». Mens i Homers Iliaden ble en blanding av geitost, mel og vin brukt som legemiddel for den sårede helten Makaon.
En verden
Bestill abonnement her
KJØP