De seilte i oljekrigen – kom skadet tilbake
Rundt 10.000 norske sjøfolk var i Persiabukta under oljekrigen på 80-tallet. Noen døde. Flere tok sitt liv etterpå. Overlevende sliter med rus og traumer. Ny bok vil gi vår tids krigsseilere oppreisning.
Det Singapore-registrerte tankskipet «Norman Atlantic» ble beskutt av et iransk krigsskip 6. desember 1987. Mellom 1980 og 1988 var det krig mellom Iran og Irak. Den foregikk på land, men også til vanns, og norske skip med norske sjøfolk ombord var blant dem som ble bombet og forsøkt brannsatt og senket. De rundt 10.000 norske sjøfolkene venter fremdeles på anerkjennelse for sin innsats som sivile i en krigssone. Mikal Olsen Lerøen kaller dem «vår tids krigsseilere».
– Det går noen historier der ute, om at man kunne tjene så store penger på å seile inn i krigssonen at vi liksom ikke trenger å bry oss med at folk fikk problemer av å ha vært der etterpå, for de har liksom seg selv å takke. Men det er for sjøfolk flest myter, sier Mikal Olsen Lerøen til Dagsavisen.
Han har skrevet boka Pappas siste reis, en dokumentar om de norske sjøfolkene som ble sendt inn i oljekrigen i Persiabukta på 1980-tallet.
– Trolig var så mange som rundt 10.000 norske sjøfolk innom Persiabukta de åtte årene det var krig mellom Iran og Irak. Norge må anerkjenne at det var en stor belastning for hver enkelt, sier Lerøen.