– Dette er både trist og alvorlig. Vi har fulgt «Tedys» lange kamp for å få bli i Norge tett, og hadde forventet at Høyesterett ville lande på en annen avgjørelse, sier KrF-leder Dag-Inge Ulstein etter at Høyesterett avviste konvertitten Tedys krav om å bli i Norge.
Tedy konverterte til kristendom kort tid etter at han kom til Norge som asylsøker for 14 år siden, og har siden det vært aktiv i norsk menighetsliv.
Forrige uke skrev Vårt Land om den kristne konvertitten Amir, som ikke har fått opphold i Norge. To biskoper har blant annet signert et brev der de oppfordrer til at han skal få bli i Norge.
Fredag ble det klart at Høyesterett opprettholder lagmannsrettens dom, og dermed forkaster «Tedy» sin anke. De legger til grunn at han vil utøve den kristne troen på en diskret måte ved retur til Iran, og at han derfor ikke vil risikere forfølgelse.
Ulstein viser til at KrF i regjering fikk på plass retningslinjer om at ingen konvertitter skal bli bedt om å skjule sin tro for å kunne leve trygt etter returen.
Vi vil fortsette kampen for konvertitter
— Dag-Inge Ulstein, KrF-leder
– Når myndighetene nå likevel hevder at det «bare er å leve i skjul med troen» viser det dessverre at de er blottet for innsikt i hvor viktig troen er for et menneskets identitet, og samtidig heller ikke tar på alvor den store faren det er for mange konvertitter som står i slike saker, sier Ulstein.
Vil fortsette kampen
Høyesterett mener at dersom Tedy skulle fått medhold, ville det innebære en utvidelse av retten til asyl etter norsk rett. En slik utvidelse må være opp til lovgiver, påpekes det i dommen.
Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas), som har ført saken i retten på vegne av Tedy, håper politikerne nå vil jobbe for å få et slikt lovgrunnlag på plass.
– Vi vil fortsette kampen for konvertitter politisk og jobbe for å få en likestilt praksis slik Noas etterspør, lover Ulstein.
Svar fra Utlendingsnemnda
Vårt Land har vært i kontakt med Utlendingsnemnda (UNE) og stilt spørsmål om behandlingen av konvertitter i utlendingssaker.
UNE presiserer at de ikke kommenterer enkeltsaker, men kun på generelt grunnlag.
– Vi i UNE er selvsagt enige i at hvis noen risikerer forfølgelse fordi de har konvertert, da har de krav på beskyttelse etter flyktningkonvensjonen. Å gi beskyttelse til de som trenger det, er det viktigste vi i UNE gjør. På generelt grunnlag, kan jeg si at UNEs praksis for konvertitter fra Iran, er at noen får beskyttelse etter en konkret vurdering, og andre ikke. Det er fordi at situasjonen i Iran er slik at du kan leve som konvertitt uten å bli forfulgt, og det avgjørende spørsmålet er hvordan personen lever ut den kristne troen sin, sier enhetsleder i UNE Terje Østraat.
Videre forteller UNE at det i konvertittsaker gjøres en helhetlig vurdering av bevisene i saken.
– Vi ser da også på vitneuttalelser, men de er ikke alene avgjørende, sier Østraat.