– Det kan virke som det er for lite ressurser i forhold til trykket, oppsummerer Lena Johansen. Hun er virksomhetsleder i Alta kommune.
Vårt Land har nylig fortalt at norske kommuner sier de hjelpe barn og ungdom med psykiske helseutfordringer. Hele 9 av 15 norske kommuner sier de er «helt» eller «delvis uenige» i at de har nok ressurser til barne- og ungdomspsykiatri. «Helt uenig» var svaret fra Alta.
Johansen forteller om ungdom som blir henvist til BUP, barne- og ungdomspsykiatrien. Når de er ferdigbehandlet, er det kommunen som skal følge opp videre. Da er det ofte helsesykepleiere som får ansvar for unge med komplekse diagnoser.
– Det binder opp kapasitet som skulle vært brukt til forebyggende arbeid, forteller hun.
Behovet for psykisk helsehjelp har økt
Inntil nylig hadde de et såkalt Fact ung-team som hjalp ungdom med ulike komplekse utfordringer.
– De skapte relasjoner som blant annet fikk skolevegrere til å møte opp på skolen, forteller hun.
Men fordi spesialisthelsetjenesten har hatt utfordringer med å levere på fagressursene de skulle, ble tilbudet avviklet.
Samtidig som behovet for psykisk helsehjelp har økt lavt ned i alder har kompleksiteten blitt større de siste fem årene, ifølge Johansen.
– Trykket ble ikke mindre etter pandemien, sukker hun.
Johansen trekker frem to stikkord: Utenforskap og identitet.
– Også fanges det ikke opp før komplekse vansker får etablert seg.
---
Undersøkelsen
- Vårt Land sendte ut en e-post til en rekke norske kommuner der vi spurte hvorvidt de opplevde å ha nok ressurser på områder som helse, skole, barne- og ungdomspsykiatri, bolig, barnevern, psykiatri og språkopplæring.
- Kommunene vi har spurt har alle høy differanse mellom hvor mange flyktninger de har blitt anmodet av Integrerings og mangfoldsdirektoratet om å ta imot og hvor mange de har sagt ja til å ta imot i år.
- 15 kommuner har svart.
- Spørsmålsstillingen til denne aktuelle saken er «Har din kommune nok ressurser innen barne- og ungdomspsykiatri?». Det gjelder alle kommunens innbyggere, ikke bare nyankomne flyktninger.
- I ettertid har vi utvidet begrepet barne- og ungdomspsykiatri til å gjelde psykisk helse blant barn og unge. På den måten favnes alt fra forebyggende tiltak til mer omfattende tiltak.
---
Prisgitt frivilligheten
Litt lenger sør, i Tromsø, er Anne Lium Berger seksjonsleder med ansvar for barn og unge.
«Delvis uenig», svarte kommunedirektøren på spørsmålet om de hadde nok ressurser på barne- og ungdomspsykiatri.
– Vi har en enorm pågang på lavterskeltilbud innen psykisk uhelse, sier Berger som påpeker at de kaller det psykisk helsehjelp ikke psykiatri.
Tromsø har nok kompetanse, men de mangler ansatte. Kommunen er ifølge Berger avhengige av frivilligheten for å gi lavterskeltilbud til unge.
– Vi vil styrke kommunens samarbeid med frivilligheten, forteller Berger.
Færre penger, mindre antall hender
«Delvis uenig» svarte Sandefjords kommunedirektør på Vårt Lands spørsmål om de hadde nok ressurser på barne- og ungdomspsykiatri.
Seksjonsleder for oppvekst og helse, Grethe Kahrs Andersen, stiller seg bak den oppfatningen. Hun vil likevel nyansere hva som ligger i «tilstrekkelig med ressurser».
– I internasjonal sammenheng bruker Norge mye ressurser på barn og unges psykiske helse. Samtidig er det krevende økonomisk for Sandefjord som kommunene for øvrig i Norge.
– Kort sagt, det er færre penger og et mindre antall hender til å utføre oppgavene, sier Andersen og presiserer at i deres tjenester brukes betegnelsen psykisk helsehjelp, ikke psykiatrisk hjelp.
Hjelper foreldre med å mestre foreldrerollen
Også i Sandefjord har de sett en økning i psykisk strev blant unge etter pandemien. Men ifølge Andersen kan det se ut som om dette stabiliserer seg noe nå.
– I dag er det flere som tar kontakt med helsesykepleiere i skolen, i tillegg til at tjenesten Psykisk helse barn og unge også har mer komplekse og alvorlige saker som gjelder psykiske lidelser, forteller Andersen.
I tillegg ser kommunen en økning i behov for foreldre og pedagogisk personell til å mestre foreldrerolle, klasseledelse og til å støtte barn og unge i sin oppvekst, ifølge Andersen.