Nyheter

«Sterk kritikk» av Erna betyr null - hun skal fortsatt være KrFs statsminister

SKANDALESAKENE: I stortingssalen vil KrF stemme for å gi Erna Solberg «sterk kritikk» når habilitetssakene kommer opp. Men det gjør ingenting med at Erna er statsminister-stjerna.

KrF er ikke representert i kontroll- og konstitusjonskomiteen, som onsdag la frem en hard dom i habilitetssakene. Likevel kommer partiet til å stemme for den harde formuleringen «sterk kritikk» mot Solberg når sakene stortingsbehandles.

– Vi stiller oss bak «sterk kritikk», både av Solberg og Anniken Huitfeldt, sier KrF-nestleder Dag Inge Ulstein til Vårt Land.

Men siste helg i januar kåret partileder Olaug Bollestad nettopp Høyres leder – som fortsatt er Solberg – til KrFs statsministerkandidat.

Bollestad overrasket partifellene sine med å ta dette valget allerede nå.

Ulstein: Bollestad ville pekt på Solberg i dag også

– At Solberg får hard medfart av en samlet Kontrollkomite, betyr altså ingenting for KrF-ledelsens valg?

– Nei. For det arbeidet Kontroll- og konstitusjonskomité har gjort, handler om å samarbeide med dem sakene gjelder – og gå inn i sakene. All informasjon skulle på bordet, svarer Ulstein.

– Så KrF kan altså leve med å ha en statsministerkandidat, utsatt for så sterk tverrpolitisk kritikk?

– De som har vært involvert, har bidratt til å belyse sakene sine i komiteen. Det har Erna Solberg gjort tydelig fra dag én. Innstillingen forandrer ikke vårt utgangspunkt, svarer han.

– Vår partileder har pekt på partilederen for det største opposisjonspartiet. Det er Erna Solberg. Og det ville nok vår partileder gjort i dag også, forklarer Ulstein.

Oslo 20240228. 
Saksordfører Grunde Almeland (V)  offentlgjør innstillingen i habilitetssakene, som kontroll- og konstitusjonskomiteen har jobbet med siden juli i fjor.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Ventes tøffe runder i Stortinget i neste uke

Stortinget drøfter de skandaleombruste habilitetssakene tirsdag 5. mars. Kontrollkomiteen er enstemmig i sin vurdering av Solbergs sak.

«Sterk kritikk» er den hardeste reaksjonen Stortinget kan komme med uten å formulere mistillit. Men Erna Solberg er ikke lenger statsminister.

Både tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt og arbeidsminister Tonje Brenna får «kritikk» i komiteens innstilling. Men det er bare overfor Solberg og måten hun håndterte mannens aksjehandler på, man enstemmig gir «sterk kritikk».

MDG mener Solberg-comeback vil svekke tilliten til demokratiet

At Kontrollkomiteen samler seg om sterk kritikk mot Erna Solberg er bra, men ikke nok, var budskapet til Miljøpartiet De Grønne på pressekonferansen:

«At Erna Solberg sitter som Høyre-leder og sier hun stiller til valg for å bli statsminister igjen, mener jeg svekker tilliten til demokratiet», sa MDGs komitémedlem, Lan Marie Berg.

– Hvilke følger får det for MDG?

– Det har vært viktig for meg å behandle dette som en kontrollsak og ikke la den farges av mulige regjeringsspørsmål i fremtiden. MDG er et blokkuavhengig parti og regjeringsspørsmålet er en helt annen sak, som vi vil ha prosesser om fram mot 2025, utdyper Berg overfor Vårt Land.

Sier Solbergs sak ikke avgjør MDGs regjeringsvalg

Hvilke av «småpartiene» MDG, KrF, Venstre og Rødt som havner over og under sperregrensen ved valget 2025, kan avgjøre hva statsministeren blir hetende.

MDG kan slik sett havne på vippen og få makt til å avgjøre navnet på Norges statsminister.

– Utelukker ikke det du sier at MDG kan slippe Solberg fram som statsminister?

– Det blir et hypotetisk spørsmål, som det ikke er opp til meg å vurdere nå. Flere forhold kan spille inn fram mot 2025. Arbeidet i kontroll- og konstitusjonskomiteen må være partipolitisk uavhengig og henger ikke sammen med regjeringsspørsmålet, svarer Berg.


Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter