Nyheter

Slik gir Høyre fra seg talerstolen til KrF. Ap-topp reagerer

SAMARBEID: Åtte ganger i stortingsperioden har Høyre gitt KrF fra egen taletid i Stortingets viktige spørre-oppgjør. – Et forsøk på å lime KrF fast, mener Ap-topp.

I dag avvikles nok en muntlig spørretime i Stortinget. I forrige ukes ga KrF-leder Olaug Bollestad Stortinget en overraskelse: Det var hun som med selve åpningsspørsmålet satte tonen. Med Høyres hjelp.

Som Stortingets nest minste skal KrF egentlig knapt ha taletid i de ukentlige spørretimene. Bare noen ganger når statsministeren møter. Men nå var altså KrF først ut.

Taletiden fikk partiet fra Høyre og Erna Solberg. Det er ikke første gang, viser Vårt Lands gjennomgang.

Opparbeider KrF seg nå politisk takknemlighetsgjeld til Høyre? Bollestad vil ikke svare Vårt Land på nettopp det spørsmålet.

Forrige helg: Solberg ble Bollestads favoritt

«Bonus til Bollestad», lød overskriften i Aftenpostens skisse fra spørretimen forrige onsdag. KrF-lederens førstespørsmål kom nemlig få dager etter at hun på partiets landskonferanse hadde slått fast at nettopp Erna Solberg var KrFs statsministerkandidat. Var det et takk for støtten?

Men slik «ekstra-spørsmål» har KrF også fått tidligere: Tidlig i januar fikk nestleder Dag Inge Ulstein overta et hovedspørsmål fra Høyre. Da til utviklingsministeren.

To ganger etter nyttår har nå et KrF i medieskygge fått Høyres bistand til å løfte frem sine tema i den muntlige spørrerunden med mye presse på tilhørerplass.

Men i Stortinget vekker Høyres deling av taletid med KrF nå en viss undring.

Stavanger, Norway 20230908. 
Erna Solberg (H) i partilederdebatten til NRK i Stavanger.
Foto: Carina Johansen / NTB

Ap: «Vi husker jo hva som hendte sist gang»

Blant annet hos Aps parlamentariske leder, Rigmor Aasrud. Hun ble overrasket over hendelsen i forrige uke – og aner et varsel om noe:

– Det bekymringsfulle er at Høyre og KrF sammen begynner å knytte bånd igjen. Ap husker jo hva som hendte sist gang: At abortloven ble endret, sier Aasrud.

Fremstøtet fra Bollestad inngikk i et borgerlig «spørre-raid» mot kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun og hennes planlagte endringer i barnehageloven. Etter Bollestads førstefinter, fulgte Erna Solberg selv og Venstres Abid Q. Raja opp.

Kamp mot endringene gjorde tre borgerlige partier til ett lag.

---

Får mindre taletid

  • KrF havnet under sperregrensen ved forrige valg – med bare tre representanter på Stortinget.
  • Dermed ble de minst i størrelse – sammen med Miljøpartiet De Grønne (MDG). Begge partier havner sist i talekøen i viktige debatter.
  • I de muntlige spørretimene får MDG og KrF bare hovedspørsmål annenhver gang statsministeren møter

---

Mulighetene Høyre gir, har etter hvert blitt mange

Da Vårt Land før helgen kontaktet Høyre for å få utdypet hvorfor KrF overtok hovedspørsmålet, hadde Solberg for knapt med tid og var på reisefot.

Men praksisen med å dele med KrF startet alt sesjonen etter at Solberg-regjeringen gikk av. Da ga Høyre fra seg enkeltspørsmål i den muntlige spørretimen til sin tidligere regjeringspartner KrF.

Vårt Lands gjennomgang av stortingsreferater fra høsten 2021 og frem til nå viser at KrF har stilt totalt åtte hovedspørsmål i spørretimene.

Flere av dem har vært til barne- og familieminister Kjersti Toppe. Hun overtok nettopp dette kjernefeltet fra KrF-statsråd Kjell Ingolf Ropstad i Solbergs regjering.

Det bekymringsfulle er at Høyre og KrF sammen begynner å knytte bånd igjen.

—  Rigmor Aasrud, Aps parlamentariske leder

Overrasket sine egne – fikk Bollestad nå en takk?

Det var siste helg i januar Bollestad overrasket de rundt 330 deltakerne på partiets landskonferanse med å utrope Høyres leder til KrFs statsministerkandidat. Ikke noe organ i KrF har ennå vedtatt dette.

Vårt Land har sendt KrF-lederen spørsmål skriftlig – blant annet om:

  • Var spørsmålet hun fikk i overta en takk for statsministerstøtten til Solberg?
  • Opparbeider ikke KrF nå takknemlighetsgjeld til Høyre?
  • Limes ikke KrF nå sterkere i offentligheten til Solbergs fremtidige regjeringsprosjekt?
Oslo 20230117. 
Rigmor Aasrud (Ap)  i Stortinget.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Bollestad: «En vanlig, men hyggelig, praksis over tid»

Bollestad avstår fra å gi svar på enkeltspørsmål – og gjør det overordnet. Hun bekrefter at KrF «av og til» har fått overta spørsmål fra Høyre:

«KrF har ikke mange representanter akkurat nå, og får derfor ikke så mange spørsmål. Det har vært en vanlig, men hyggelig, praksis over tid».

Hun skriver at samfunnet er tjent med at KrF og mindre partiers perspektiv i stortingssalen. Om takknemlighetsgjeld formulerer hun seg slik:

«Solberg og Høyre kan være trygge for at vi ikke kommer til å løpe deres ærend».

Redigert tirsdag 6. februar klokken 9.20 med språklige endringer.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter