Nyheter

- Gir et dårlig rykte til akademia

PLAGIAT: Bengt Andersen, forskningsleder ved Arbeidsforskningsinstituttet, mener at plagiat-sakene bidrar til et dårlig rykte for akademia.

Forrige uke ble helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) anklaget for å ha plagiert deler av sine masteroppgaver. Borch gikk av som statsråd etter avsløringene.

Bengt Andersen, forskningsleder ved Arbeidsforskningsinstituttet, mener at sakene bidrar til et dårlig rykte for akademia.

Forventer god kvalitetskontroll

– Man må kunne stole på at de masteroppgavene som blir godkjent har gått gjennom en god kvalitetskontroll, sier han til Vårt Land.

Det er Nord universitet som godkjente masteroppgaven til Kjerkol i 2021. De har startet en undersøkelse av oppgaven etter anklagene.

Andersen mener at universitetene burde ha så god kontroll som mulig med tanke på hvor lett det er å kopiere tekst. I Kjerkol-saken mener han at det må være mulig å ha en god digital plagiatkontroll når tekstene ligger på nett og andre har klart å finne feilene.

– Når alt er digitalisert burde verktøyet for å kontrollere plagiering være godt.

Bengt Andersen, forskningsleder ved Arbeidsforskningsinstituttet, OsloMet

Studentens ansvar

Likevel mener han at hovedansvaret ligger på studentene.

– Man er stort sett voksen når man tar en mastergrad. Hvis man stjeler fra andre har man ikke noe på et universitet å gjøre.

– Det er jo tyveri og jeg hadde aldri stolt på en sånn person igjen som akademiker.

Kjerkol benektet først for å ha kopiert tekst i masteroppgaven, for så å innrømme det dagen etterpå. Hun sier likevel at konklusjonen og drøftingen er deres egne.

– Når jeg selv har vært sensor så forventer jeg at studentene går til originalkildene, og i hennes oppgave ser jeg at det er forskere omtalt i selve oppgaven, men ikke i referanselista. Det er ikke gjort et så godt akademisk arbeid som man kan forvente av noen som tar mastergrad, sier han.

Andersen presiserer at han ikke kjenner saken godt nok til å anklage Kjerkol for tyveri, men uttaler seg på generelt grunnlag. Han sier også at ikke har lest hele oppgaven, men baserer seg på det som har kommet frem i media.

Utbredt kritikk

Kjerkols forklaring om tekstlikhetene i egen oppgave har fått omfattende kritikk i etterkant av avsløringene. Selv om Kjerkol først avviste å ha kopiert deler av en annen masteroppgave lørdag, har hun senere vedgått at deler av teksten stammer fra en annen masterstudents verk.

Statsråden har forklart dette ved et arbeidsuhell.

– Vi har funnet ut at tekstlikhetene i oppsummering av intervjuobjektenes syn, henger sammen med at vi i en tidligere versjon av oppgaven hadde med en drøftingsdel der vi gjennomgikk våre funn og konklusjoner sett opp mot funn i tidligere oppgaver, skrev Kjerkol i en e-post til VG.

Denne delen skriver statsråden at studentene skulle ta ut av oppgaven, men at de ble stående igjen.

– Det burde ikke skjedd, skrev hun til VG.

Tarjei Bekkedal ved Universitetet i Oslo har vurdert Kjerkols oppgave. Han sier til NRK at den type forklaring som Kjerkol gir, aldri blir akseptert i juksesaker han har vært med på å vurdere.

---

Fakta om Kjerkol-saken

  • Lørdag omtalte NRK og VG flere tekstlikheter mellom Kjerkol og en medstudents masteroppgave fra 2021 og tidligere oppgaver.
  • Saken kom fram etter at Sandra Borch trakk seg som statsråd etter flere tilfeller av plagiat i hennes masteroppgave.
  • Selv har helseministeren sagt at hun ikke har kopiert, men søndag kveld svarte hun at en redigeringsfeil gjorde at noen formuleringer ble stående igjen.
  • Nord universitet har begynt å behandle anklagene om plagiat i masteroppgaven til helseministeren. Det er uklart når resultatet er klart.
  • Kjerkol-saken behandles på lik linje som alle andre studentsaker, og at saksbehandlingen er unntatt offentlighet.
  • På en pressekonferanse mandag understreket statsminister Jonas Gahr Støre at han fortsatt har tillit til Kjerkol i kjølvannet av saken.

Kilde: NTB

---

Kristine Fidje Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter