Nyheter

Går hardt ut mot direktøren for Arkivet

HOLOCAUST: Flere kulturpersonligheter går hardt ut mot direktøren for Arkivet etter forslag om navneendring på skolemarkeringene ved Holocaustdagen.

På mandag kunne Vårt Land fortelle at freds- og menneskerettighetssenteret Arkivet endrer navn på skolemarkeringene ved Holocaustdagen. Særlig teksten som ble publisert i forbindelse med navneendringen har vekket reaksjoner.

«På grunn av alt som skjer i Midtøsten og fordi mange – av ulike grunner – opplever begrepene vanskelig å holde fra hverandre, har vi i år valgt å kalle arrangementet Markering for menneskeverdet i stedet for Holocaustdagen.», sto det blant annet i innlegget.

Innlegget er nå slettet og direktøren i Arkivet har senere beklaget.

Mener ledelsen må gå

– Direktøren har begått en vanvittig feilvurdering ved å relativisere Holocaust for å ivareta enkeltelever. Hun må vise at hun innser feilvurderingen, ellers er det ingenting verdt, sier Mona Levin til Avisen Kristiansand (KRS).

I et innlegg på Facebook antyder Levin at direktøren for Arkivet, Kristine Storesletten Sødal, bør trekke seg. «Direktøren på Arkivet er feil person i stillingen, det har hun bevist med overmål», står det i innlegget.

Levin er forfatter og teateranmelder for Aftenposten og har jødisk bakgrunn. Selv mistet hun mange familiemedlemmer i Auschwitz. Levin har flere ganger holdt foredrag om Holocaust for skoleungdom som har besøkt Arkivet.

Journalist og filmskaper Monica Csango reagerer også sterkt på innlegget. Hun er tidligere rådsmedlem i stiftelsen Arkivet og etterkommer av Holocaust-overlevende.

Hun mener at det er opprørende å lese og at det lukter av historierevisjonisme og holocaustfornektelse, og at ledelsen burde gå. Det skriver FVN.

– Man har et arrangement som handler om kjernen av virksomheten og det legges ut et dekret som sier at vi bare endrer navnet som er vedtatt av FN. Hvis hun ikke har fått med seg at noen ønsker et navneskifte, da har hun ikke gjort jobben og da må hun ta hatten sin og gå. Det må programansvarlig også gjøre. Dette er ekstremt grovt, sier Monica Csango.

Ikke vurdert sin stilling

Direktør Kristine Storesletten Sødal svarer på kritikken fra Levin i en e-post til KRS.

Kristine Storesletten Sødal, direktør for Arkivet freds- og menneskerettighetssenter.

Der skriver hun blant annet at hun «opplever det leit at det ser ut som at en misforståelse har festet seg i offentligheten om at Arkivet ikke hadde planlagt å markere årets Holocaustdag».

– Det har heller aldri vært intensjonen å endre navnet på Holocaustdagen. Det virker som om også Mona Levins kritikk baserer seg på denne misforståelsen. Arkivet har i år en bredere og større markering av Holocaustdagen enn vi har hatt de siste årene, skriver hun til avisa.

Direktøren sier likevel at hun tar kritikken mot seg til etterretning.

– Jeg er sikker på at det er ting vi kunne håndtert bedre og annerledes i denne saken, og det vil vi bruke tid på å evaluere. Jeg har ikke vurdert min stilling som følge av denne saken, avslutter direktøren for Arkivet fred- og menneskerettighetssenter.

Kommunen involvert

Torsdag meldte Fædrelandsvennen at også kommunen gikk inn for navneendringen.

Kristiansand kommunes oppvekstetat har vært involvert i prosessen, som viser seg å ha foregått en stund. Navneendringen ble nevnt i et brev som ble sendt 1. desember fra Oppvektsetaten til rektorer på skoler i Kristiansand.

Der kommer det fram at kommunen mente det ville være «veldig smart» å endre navnet på Holocaustdagen. I midten av desember ble et nytt brev sendt til rektorene fra rådgiver i oppvekstetaten og en ansatt på Arkivet.

Nå beklager kommunalsjef for skole og SFO i Kristiansand kommunes oppvekstetat, Rune Heggdal.

– Vi forstår at dette sender feil signaler, og vi beklager det. Her gikk det for fort, sier Heggdal til FVN.

Kommunalsjefen avviser overfor FVN at navneendringer er et knefall for antisemittisme.

– Nei, det har overhodet ikke vært hensikten. Vi innså at vi måtte ha et helt annerledes opplegg for å få det til å fungere for våre elever. Det er mange som har problemer med å skille politikk fra historie. Holocaustdagen er en enkelt dag som markeres, mens denne markering er et seks-sju ukers opplegg

---

Dette er saken

  • Arkivet er ett av syv freds- og menneskerettighetssentre i Norge, og holder til i det som har vært Gestapos hovedkvarter på Sørlandet. De driver med forskning og formidling om menneskerettigheter, blant annet overfor skoler.
  • Arkivet opplyste mandag at skolemarkeringene ved Holocaustdagen i Kristiansand i år skal hete «Markering for menneskeverd» i et innlegg på dere hjemmeside.
  • Senteret har senere slettet teksten og beklaget.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter