Nyheter

Israel har gått inn i Gazas største sykehus

Det israelske militæret har satt i gang det de kaller en målrettet aksjon mot Hamas på Shifa-sykehuset på Gazastripen. Røde Kors sier de er «ekstremt bekymret».

Det israelske militæret (IDF) opplyste om aksjonen på X like etter klokka 1 natt til onsdag. Den er ifølge militæret basert på etterretningsinformasjon.

Gjennom operasjonen vil IDF nedkjempe Hamas og redde gisler, heter det.

– Israel er i krig med Hamas, ikke med sivile i Gaza, skriver militæret.

Ber Hamas-terrorister overgi seg

Blant styrkene er medisinske team og folk som snakker arabisk og har fått spesialopplæring, ifølge militæret. Det skal ifølge Israel sørge for at ingen sivile «som brukes av Hamas som menneskelige skjold», blir skadd.

– Vi ber alle Hamas-terrorister på sykehuset om å overgi seg, lyder beskjeden fra IDF.

Videre heter det at «relevante myndigheter i Gaza» har fått beskjed om at all militær aktivitet ved sykehuset må opphøre.

– Dessverre har ikke dette skjedd, melder militæret.

– Har ikke funnet gisler

Onsdag morgen melder IDF at de har funnet våpen og «Hamas-utstyr» i aksjonen, men ingen gisler.

Militæret uttaler samtidig til avisen Times of Israel at fem Hamas-soldater er drept utenfor Shifa-sykehuset.

Videre sier IDF at det ikke har vært noen sammenstøt mellom israelske soldater og pasienter eller helsepersonell. Ingen israelske soldater skal være skadd i aksjonen.

Vettskremte pasienter

Mohammed Zaqout, som er leder for sykehusene på Gazastripen, sier at israelske soldater har tatt seg inn på flere avdelinger, blant dem akuttmottaket og kirurgiavdelinger der folk får intensiv behandling.

– Okkupasjonsstyrkene stormet bygningene, sier han på telefon til nyhetsbyrået AP.

Ifølge ham er pasientene, blant dem barn, vettskremte.

– De skriker. Det er en veldig skremmende situasjon … vi kan ikke gjøre noe annet for pasientene enn å be, sier Zaqout.

Satellittbilde av Shifa-sykehuset og området rundt. Foto: Maxar Technologies via AP / NTB

«Alle menn over 16 år, løft opp hendene»

Til Al Jazeera opplyser en talsperson for helsedepartementet at de israelske styrkene leter gjennom kjelleren ved sykehuset.

– Vår presise og målrettede operasjon mot Hamas i Shifa-sykehuset pågår fortsatt, skriver IDF i en uttalelse onsdag morgen, rundt sju timer etter aksjonen ble innledet.

– Vi kan bekrefte at inkubatorer, barnemat og medisinske forsyninger som ble tatt med i IDF-stridsvogner fra Israel, har nådd sykehuset, heter det videre.

Nyhetsbyrået AFP har vært i kontakt med folk på sykehuset som sier at dusinvis av israelske soldater, noen med ansiktsmasker, raider sykehuset og skyter i luften.

«Alle menn over 16 år, løft opp hendene. Gå ut av bygningen mot gårdsplassen og overgi deg», beordret en soldat på arabisk gjennom en høyttaler til dem som søkte ly inne i sykehuset, opplyser en journalist som befant seg der inne til AFP.

Gir Israel ansvaret

De palestinske helsemyndighetene sier i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået Reuters at de holder de israelske styrkene fullt og helt ansvarlige for livene til helsepersonell, pasienter og fordrevne på Shifa-sykehuset.

Sykehuset er det største på Gazastripen. Det er blitt omringet som en del av den israelske bakkeoffensiven, og Israel hevder at militante driver med fordekt militærvirksomhet fra sykehusets område.

Dette er blitt avvist fra palestinsk side.

Inntil nå har Israels militære avstått fra å gå inn i bygningen.

USA støtter Israels forklaring

Tirsdag kveld opplyste USA at de har etterretningsopplysninger som viser at Hamas har en kommandosentral under sykehuset.

USA støtter dermed opp under den israelske forklaringen på hvorfor det har pågått kamper like ved sykehuset.

Det var denne uttalelsen som ga grønt lys for aksjonen, ifølge Hamas.

– Det hvite hus og Pentagons tilslutning til den uriktige framstillingen, der det hevdes at motstandsbevegelsen bruker Shifa-sykehuset til militære formål, var grønt lys for okkupanten til å begå flere massakre mot sivile, heter det i meldingen fra Hamas.

USA: Sykehus må beskyttes

Det hvite hus sier i en uttalelse at USA ikke støtter et angrep mot sykehus fra lufta og heller ikke ønsker en skuddveksling på et sykehus. Den spesifikke aksjonen mot Shifa-sykehuset er ikke nevnt, men uttalelsen kom kort tid etter meldingene fra det israelske militæret.

Det hvite hus uttaler også at sykehus og pasienter må beskyttes.

– Vi støtter ikke et angrep mot et sykehus fra lufta, og vi ønsker ikke en skuddveksling på et sykehus der uskyldige, hjelpeløse og syke mennesker som prøver å få den medisinske hjelpen de fortjener, er fanget i kryssild, sier en tjenesteperson i det nasjonale sikkerhetsrådet.

Palestinians line up for food during the ongoing Israeli bombardment of the Gaza Strip in Rafah on Monday, November 13, 2023. (AP Photo/Hatem Ali)

Norske borgere ut onsdag

Det var lørdag 7. oktober at palestinske Hamas overraskende gikk til angrep på Israel på flere fronter, hvorpå Israel erklærte krig.

Angrepet er det største og dødeligste Israel har opplevd siden Jom Kippur-krigen for 50 år siden.

Rundt 270 norske borgere og personer med norsk tilknytning befinner seg på Gazastripen, ifølge regjeringen.

Tirsdag fikk Utenriksdepartementet beskjed om at 51 norske borgere har fått tillatelse til å reise ut fra Gaza via grenseovergangen Rafah onsdag.

Røde Kors og WHO bekymret

– Vi er ekstremt bekymret for hvordan dette påvirker de syke og sårede menneskene, helsepersonell og sivile.

Det skriver Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i en uttalelse sendt til AFP. De understreker at alle nødvendige tiltak må iverksettes for å unngå konsekvenser for dem.

Sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, sier også han er bekymret over meldingene om militæraksjonen.

– Vi har igjen mistet kontakt med alt av helsepersonell ved sykehuset. Vi er ekstremt bekymret for deres og pasientenes sikkerhet, skriver han på X/Twitter.

Lederen for FNs nødhjelpskontor (OCHA), Martin Griffiths, sier han er forferdet over militæraksjonen ved sykehuset.

– Beskyttelsen av sivile må overstyre alt annet, sier han.


Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter