Nyheter

Fosen-aksjonistene har satt seg ned utenfor elleve departementer

DEMONSTRASJON: Fosen-aksjonistene har fredag satt seg ned foran inngangene til elleve departementer i Oslo sentrum. De sier at de vil legge ansvar på statsrådene.

– Nå blokkerer samiske aktivister og aksjonister fra Natur og Ungdom inngangene til ministrenes departementer, skriver Natur og Ungdom i en pressemelding fredag.

Fosen-aksjonistene opplyser til NTB i regjeringskvartalet at de i alt har etablert seg utenfor elleve departementer i Oslo sentrum fredag, samt ved garasjen til departementene i Akersgata.

Flere av stedene har aksjonistene lenket seg fast.

Thunberg deltar også fredag

Den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg er sammen med aksjonistene som har satt seg ned foran inngangen til Helse- og omsorgsdepartementet i regjeringskvartalet.

Thunberg deltok også da aksjonistene blokkerte inngangene til Statkraft på Lilleaker torsdag.

Samtidig har aksjonister satt seg ned foran Olje- og energidepartementet, blant dem talsperson Ella Marie Hætta Isaksen.

– Nå stenger vi staten – igjen. Den norske stat tar seg til rette på Fosen ved å la det gå to år med menneskerettighetsbrudd i Norge og tjene millioner av kroner på det gjennom Statkrafts eierskap, sier talsperson Ella Marie Hætta Isaksen.

Også under aksjonen i februar blokkerte aksjonistene inngangen til Olje- og energidepartementet og flere andre departementer.

Olje- og energidepartementet

Vil legge ansvar på statsrådene

Isaksen sier at alle statens organer har et ansvar for å respektere maktfordelingsprinsippet og sikre rettsstaten, og dermed også for å løse Fosensaken.

– Når vi blokkerer departementene i dag, vil vi legge ansvar på statsrådene deres som snart er på vei inn i regjeringens høyeste beslutningsorgan, Kongen i statsråd. Inn i møtet skal de ha med seg at de er ansvarlige for to år med pågående menneskerettighetsbrudd i Norge. Hver ny dag smerter, samene på Fosen har allerede måttet leve med dette bruddet i altfor lang tid, sier hun.


Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter